Банкеръ Daily

Свят

Белият дом: Президентските избори ще са на 3 ноември

Белият дом потвърди, че президентските избори в САЩ ще се проведат, както е предвидено, на 3 ноември. Кандидатите за президент са републиканецът Тръмп и демократът и бивш вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън, съобщи Си Ен Ен. 

Тръмп поиска в четвъртък отлагане на изборите, като обясни, че голям брой граждани ще гласуват по пощата, което ще се отрази на регулярността на изборите. Идеята бе незабавно отхвърлена от демократите и републиканците в Конгреса на САЩ - орган, който може да вземе такова решение.

„Тези избори могат да бъдат най-нагласените в историята, ако гласуването по пощата се случи”, коментира Доналд Тръмп. 

Американските медии потърсиха за коментар служители от избирателните комисии, за да проверят има ли основание президентът да се съмнява. Както демократите, така и републиканците в тези комисии твърдят, че гласуването по пощата не води до манипулации. Но много от тях предупреждават, че досега не е имало толкова масово гласуване чрез писма. Остава открит въпросът дали всички граждани ще съобразят да пуснат гласа си навреме, за да го достави пощата преди преброяването.

„Толкова много години гледам избори. Още същата вечер обявяват кой е победил. С гласуването по пощата това може да продължи седмица или месец. Ако се заведат дела - дори години. Може да не разберем кой е спечелил изборите”, каза президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във