Банкеръ Daily

Свят

Белият дом посрещна студено победата на Ердоган

Белият дом прикани Турция да укрепи демокрацията ден след убедителната победа на президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските и парламентарните избори, предаде Франс прес.

"Насърчаваме Турция да предприеме мерки за укрепване на демокрацията", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Нейното изявление е първата реакция на САЩ след преизбирането на Ердоган за президент на първия тур от изборите вчера, добавя АФП. 

Досега Съединените щати не са  поздравили официално президента Ердоган за преизбирането му на първия тур и първите американски реакции са много студени, отбелязва АФП. Въпреки че Вашингтон и Анкара са съюзници в НАТО, от години отношенията им са напрегнати.

"Опитваме се да организираме телефонен разговор между президента на САЩ и турския президент, за да потвърдим здравината на нашите връзки", каза Сандърс.

Държавният департамент също се въздържа от поздравления и заяви, че Вашингтон зачита волята на турските избиратели. "Искаме конструктивни отношения с президента Ердоган, за да се изправим заедно срещу общите предизвикателства", каза говорител на Държавния департамент. "Насърчаваме всички излъчени на избори представители на Турция, включително президента Ердоган, да изразяват различните позиции на всички турски граждани и да укрепят турската демокрация", добави говорителят, цитиран от АФП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във