Банкеръ Daily

Свят

Белият дом отрече да е решавал да въоръжава Украйна

Белият дом категорично опроверга информацията, че е приел принципно решение да започне доставки на оръжие за Украйна, предаде ТАСС. Съобщение, че САЩ са решили да започнат такива доставки, разпространи снощи на сайта си вестникът на деловите среди "Уолстрийт джърнъл".

"Тази статия не съответства на действителността", заяви пред ТАСС високопоставен служител на Белия дом, който съпровожда президента Доналд Тръмп в сегашното му азиатско турне.

В публикацията на "Уолстрийт джърнъл" се твърдеше, че "Белият дом е одобрил по принцип предаването на Украйна на смъртоносни оръжия", включително противотанкови ракетни комплекси "Джейвлин". "Още не е взето решение кога да бъдат предоставени на Киев такива оръжия", пише вестникът, цитирайки няколко неназовани официални лица от администрацията на САЩ.

Според тях Вашингтон може да използва доставките на оръжия на Киев като сигнал към Москва, че Западът е готов да засилва военната подкрепа за Украйна, ако опитите за уреждане на конфликта в Донбас по мирен път, включително и чрез охранителна мисия на ООН, се провалят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във