Банкеръ Daily

Свят

Белият дом обясни имиграционния план на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи на американския Конгрес план, проправящ път до американско гражданство за 1,8 милиона мигранти,  влезли в САЩ нелегално, предадоха световните агенции, като се позоваха на Белия дом. Този процес на натурализация ще бъде от полза за така наречените мечтатели - мигрантите, дошли незаконно в САЩ като деца и защитавани до март тази година от експулсиране по  силата на програма, въведена от предшественика на Тръмп - Барак Обама. Процесът ще е от полза и за имигранти, които не са се възползвали от програмата за мечтателите, уточнява Франс прес, като се позовава на Белия дом. Процедурата по натурализация ще отнеме между 10 и 12 години, съобщават Ройтерс и БТА.

Тръмп също така ще поиска финансиране в размер на 25 милиарда долара от Конгреса за изграждане на стената по границата с Мексико. Този проект бе едно от предизборните обещания на Тръмп. Белият дом се надява, че този план на американския президент за имиграцията, който той е готов да подпише, ще бъде гласуван в Сената в началото на февруари.

Парите за стената по границата с Мексико ще бъдат в учреден от Конгреса доверителен фонд. Средствата в този фонд ще бъдат и за инвестиране в по-добра защита на северната граница с Канада.

Планът ще изиска също от Конгреса да ограничи семейното спонсорство на имигранти до съпруги и малолетни деца и да прекрати системата за издаване на визи на лотариен принцип за някои страни, разказаха пред Ройтерс представители на Белия дом. Асошиейтед прес допълва, като се позовава на представителите на Белия дом, пожелали да останат анонимни, че ще бъдат премахнати разпореди, позволяващи на родители, възрастни братя и сестри и на други родственици да влизат в страната. Но това ще важи само за нови молби да издаване на визи на базата на така наречената семейна имиграция. Молбите, които вече са били подадени, ще бъдат обработени.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във