Банкеръ Daily

Свят

Белият дом може да назначи спецпредставител по "Северен поток - 2"

Белият дом обсъжда възможността да бъде назначен специален посланик за водене на преговори, чиято цел е да не се допусне завършването на строителството на газопровода "Северен поток - 2". За това пише вестник Politico, позовавайки се на свои източници сред бивши и действащи американски длъжностни лица.

Според информацията на изданието, помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан в края на март неофициално е  предложил поста на Амос Хокстейн, който в администрацията на 44-я президент на САЩ Барак Обама е заемал в Държавния департамент поста на специален посланик и координатор по въпросите на световната енергетика. Както отбелязват от Politico, Хокстейн, който през миналата година напусна поста на независим директор в надзорния съвет на НАК "Нафтогаз Украйна", засега  не е приел предложението на Съливан.

"Още не е ясно, какви ще бъдат пълномощията на специалния посланик, но неговата роля, поне в началния етап, ще бъдет съсредоточена върху воденето на деликатните преговори за това, как да се възпрепятства (завершването на) строителството на газопровода, но без да се отблъсне (от Вашингтон) ключевият съюзник на САЩ в Берлин. По-късно той би могъл да разшири (сферата на своите отговорности) и да се занимава и с по-широк спектър международни въпроси в областта на енергетиката", поясняват от Politico.

Върху администрацията на САЩ по този въпрос силен натиск оказва и мнението на много законодатели и от двете партии, които призовават  да се  предотврати завършването на строителството на газопровода, "докато не е станало твърде късно".

Някои чиновници също така са изразили пред Politico своите опасения, что в контекста на наложените санкции назначението на специален посланик може да  се окаже контропродуктивна стъпка, "която в бъдеще може да възпрепятства (въвеждането на допълнителни) рестрикции" срещу "Северен поток - 2".

Съгласно американското законодателство, поредният списък със санкции на Дъравния департамент трябва да бъде предоставен на Конгреса през май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във