Банкеръ Daily

Свят

Белият дом: Консуматорите на кубински ром и пури финансират диктатурата

Белият дом призова демократичните страни от целия свят  да не се консумират кубински ром и да не пушат кубински пури. Причината е, че двата емблематични за Острова на свободата продукта помагат за финансирането на комунистическата диктатура, наложена първоначално от Фидел Кастро и впоследствие от брат му Раул.

"Икономиката на Кастро разчита на кражбата на частна собственост и репресирането на народа. Произвежданите от режима кубински пури и ром са лукс, който не струва човешката цена. Кубинският ром е легендарен, преди режимът да го открадне, за да финансира репресиите си. Сега всяка продадена бутилка държи кубинската диктатура на власт по-дълго. Още ли се наслаждавате на "Мохито"", написа в "Туитър" помощникът на държавния секретар на САЩ за Латинска Америка Майкъл Козак и публикува и снимка със запалена пура и зададе въпроса дали си струват на фона на човешката мъка. По-късно той публикува снимка с ром и призова хората да "консумират отговорно".

Нито кубинският ром, нито пурите могат да се купуват законно в САЩ, които поддържат ембарго от 1962 г. Когато преди около 60 години САЩ налагат икономическо ембарго на Куба, песимистите смятат, че то ще продължи цели 5 години. Днес ембаргото, затягано и разхлабвано неведнъж, все още е в сила.  Рязко охлаждане на отношенията между Вашингтон и Хавана настъпи, откакто президентът Доналд Тръмп влезе в Белия дом, въпреки че предшественикът му Барак Обама предприе политика на разведряване.

Барак Обама обявява “Ново начало след десетилетия недоверие” и разхлабва мерките, както за пътуване, така и за трансфер на парични средства. По време на погребението на южноафриканския президент Нелсън Мандела в Йоханесбург през 2013 година се стига до историческо ръкостискане между Обама и Раул Кастро. Две години по-късно, в Панама, двамата лидери провеждат разговор. Обама премахва Куба от американския терористичен списък, възстановява дипломатическите отношения, след което държавният секретар Джон Кери открива американското посолство в Хавана през 2015 година. Две седмици преди смъртта на Фидел Кастро през ноември 2016 година, Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ. Куба отново е в списъка на “терористичните държави”, за живеещите в САЩ кубинци става по-трудно да изпращат средства на роднините си, Вашингтон утежнява доставките до Куба, в това число на животоспасяващи медикаменти по време на кризата с Ковид-19.

Славата за кубинските пури

Кубинските пури имат репутацията на най-скъпия тютюнев продукт в света. Кутия висококачествени Habanos може да струва хиляди долари. Всяка ръчно свита кубинска пура минава през около 500 обработки на ръка от семе до пура. През последните 25 години, обаче, пури, направени в други държави от Карибския регион и Централна Америка се доближиха много до същото качество, консистенция и разход за производство. А в Америка почти сигурно е, че „кубинската пура“, на която попадат любителите ѝ, е фалшива.Според експерти, близо 95% от всички кубински пури в САЩ са менте. 

В продължение на повече от 200 години културата за изработване на тютюневото изделие в Куба не се е променила. По време на процеса, който отнема около година, се отглеждат листата тютюн, прибират се, оставят се в специални помещения „секадерос“ да изсъхнат докато се получи бавна ферментация, от която идва вкусът, ароматът и свойствата на горене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във