Банкеръ Weekly

Разследване на ABC News е категорично:

Белият дом и Пентагона са знаели за вируса още през ноември

Американският министър на отбраната Марк Еспър
S 250 2129a0a3 dcc3 4b44 85e6 beb1a7f7ac55
S 250 0ee6d974 eea6 4920 bc31 0240bf0492d0
S 250 7807faab 8e77 4d8b ad21 22acc6f9cfcb
S 250 a147336b a47f 40ca 9641 ce760df9b1ee

Още в края на ноември американското разузнаване предупреждава за разпространяващата се зараза в китайския град Ухан - зараза, която не само е заплаха за населението, но ще промени бизнеса и начина на живот на всички. Документът е изготвен от Националния център за медицинско разузнаване (НЦМР), чиито експерти в продължение на няколко месеца анализират "тонове" информация, осигурена чрез сателитни снимки, прихваната от телефони и компютри, изпратена от агенти на терен.

 

„Анализаторите бяха стигнали до извода, че това може да бъде истински катаклизъм. С него многократно бяха запознавани и Военното разузнаване, и Генералния щаб на Пентагона, и Белия дом. Може да се окаже, че с чувствителната информация се е разполагало много преди момента, за който ние знаем. Но определено, още в края на ноември се започва с подаването на данни от такъв тип, че поне армията е трябвало да вземе отношение по въпроса“, твърди един от източниците на ABS News, запознат със секретния доклад на НЦМР за събитията в Ухан.

Докладът на НЦМР, който е част от Военното разузнаване на Пентагона, е бил широко разпространен сред служители, имащи достъп до чувствителна информация. След неговото тиражиране, тези данни попадат и в бюлетините на други разузнавателни служби, достигайки Белия дом. Това е станало около Деня на благодарността, който през 2019 г. бе отбелязан на 28 ноември. В тези анализи вече в прав текст се посочва, че епидемията е излязла извън контрол, управляващите в Китай са наясно какво се случва, но продължават да държат това в тайна от правителствата на другите държави и от международните здравни организации.

"Връхна точка на тези усилия е подробното обяснение на проблема, включено в Дневния доклад на разузнаването, представен на президента Тръмп в началото на януари", пояснява друг източник на телевизионния канал.

"Принципно, за да се включи някаква информация в дневните доклади на разузнаването до президента, тя седмици наред трябва да е била проверявана и анализирана. В тези доклади случайна или недоказана информация няма как да попадне", категорични са източници на разследващия тв-екип, работили в администрацията и на републиканци, и на демократи.

„Данните, събрани от медицинското разузнаване, се анализират от строго профилирани специалисти. Така че, за да се стигне до разпространяването на готовия доклад, той е трябвало да бъде проверен от експерти в различни конкретни области. Те заедно преценяват какво е значението на отделните данни, след което разглеждат хипотетичните възможности за възникване на здравна криза, разпространяваща се извън границите на Китай”, заявява по повод доклада на НЦМР един от консултантите на ABC News Мик Мълрой - бивш  заместник-министър на отбраната Мик Мълрой и бивш високопоставен служител на ЦРУ.

На 5 април, в обзорното предаване на ABC „This week“ („Тази седмица”), американският министър на отбраната Марк Еспър трябваше да отговаря на въпроси за предупрежденията през ноември. 

„Не мога да си спомня, Джордж (става дума за водещия на предаването Джордж Стефанопулос - бел. ред.). Но при нас работят много хора, които внимателно следят за подобни неща. Все пак в армията на Съединените щати работи водещият институт за изследване на инфекциозните болести в Америка. Така че нашите хора, които работят по тези въпроси, следят през цялото време всичко директно.“

Стефанопулос обаче притисна министъра с още един въпрос: „Следователно Вие сте щели да знаете, ако през декември е била подадена информация до Съвета за национална сигурност, нали така?”

Еспър отговаря: „Така е. Но не съм в течение с подобно нещо.” 

Няколко дни по-късно, от Министерството на отбраната разпространиха изявление на полковник Шейн Дей - директор на НЦМР, в което се казва: „По правило Националният център за медицинско разузнаване не коментира публично чувствителна информация, събрана от разузнаването. Но в името на прозрачността по време на сегашната здравна криза можем да потвърдим, че разпространената от медиите информация за съществуващ още през ноември 2019 г. доклад на НЦМР за коронавируса, не е коректна. Такъв доклад на НЦМР не съществува”.

От Съвета за национална сигурност към Белия дом и от пресцентъра на директора на Националното разузнаване отказаха коментар.

Припомняме, че критици на американския президент Доналд Тръмп го обвиняват, че е бил неподготвен и е закъснял с мерките срещу пандемията, тръгнала от Ухан, разпространила се в части от Европа, а днес отнела живота на повече от 12 000 души в Съединените щати.

Тръмп, от своя страна, защитава различни позиции: веднъж - че е взел рано мерки, втори път - че вирусът е бил изненада както за него, така и за всички останали държавни ръководители по света. Той на няколко пъти се хвали с решението си да спре полети до и от Китай на 31 януари, но в същото време седмици наред се обръща към американските граждани и към висши представители от администрацията с думите, че няма от какво да се страхуват...

Така бе до 13 март, когато Доналд Тръмп обяви извънредно положение и мобилизира федералното правителство с всички сили да помага на здравните служби да се справят с кризата.

„Ако е истина, че американското разузнаване не е разбрало за вируса, то това би било огромен провал  - от рода на 9/11. Но такова нещо не се е случило. То разполагаше с тази информация“, коментира пред ABC News представител на тайните служби.

А Джон Коен, сътрудник на ABC News и доскоро заместник-министър в Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обобщава: "Не ме изненадва, че разузнаването е идентифицирало огнището на заразата. Това, което ме учудва и разочарова е, че Белият дом е пренебрегнал ясните предупреждения за опасност, не е следвал установените алгоритми за реагиране при пандемия и се е забавил с прилагането на правителствените мерки, с които да отговори на кризата...“ 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във