Банкеръ Daily

Свят

Белград се радва на оставката на Харадинай

Председателят на парламентарната комисия за Косово в сръбската скупщина Милован Дрецун оцени като "добра новина" оставката на премиера на Косово Рамуш Харадинай, тъй като е получил призовка от Специалната прокуратура в Хага като заподозрян, съобщи Танюг. Дрецун каза, че очаква такива призовки да получат също Хашим Тачи, Кадри Весели и други ключови фигури от Армията за освобождение на Косово.

Това разбира се е позитивна новина, която ще отвори път окончателно да се утвърди истината и за сръбските жертви, а отговорните да бъдат съдени, каза Дрецун.

Дрецун посочи, че все още трябва да се види дали против Харадинай ще бъде повдигнато обвинение, но със сигурност е важна стъпка това, че той е заподозрян.

Смятам, че това е стъпка към разчистване на политическата сцена сред албанците в Косово от албански екстремисти, каза Дрецун.

Оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай би могла да даде на двамата преговарящи в диалога между Белград и Прищина - президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, повече пространство за преговори, заяви министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович, предаде Танюг.

В интервю за радио "Гласът на Америка" Дарманович каза, че следващите стъпки във връзка с диалога ще зависят от съотношението на силите в парламента на Косово, както и между главните политици в Косово.

Със сигурност Рамуш Харадинай бе изтъкнат участник в решаването на косовско-сръбските проблеми и отношения и при това имаше свои позиции, които бяха различно схващани и тълкувани. Някои ги възприемаха като пречка, а други като принципност, каза министърът. Той посочи, че отсъствието на Харадинай, в зависимост от това как ще върви процесът в Специалния съд в Хага, може да повлияе на различни нови сценарии.

Всичко зависи от това кой ще състави правителство на Косово и дали на власт ще остане неговата партия. Много са въпросите пред нас и не бива да се бърза със заключения, заяви Дарманович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във