Банкеръ Daily

Свят

Белград: Прищина не може да има външна политика, камо ли обща с Албания

Прищина не може да води самостоятелна външна политика, защото Косово и Метохия са съставна част от Сърбия, а камо ли да има обща външна политика с Албания, заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич по повод подписаното споразумение между Прищина и Тирана за обединение и координиране на външната политика на двете страни, включително за общи посолства, предаде Танюг.

"Фиаското, което всеки ден преживява така наречената външна политика на Прищина, от оттеглянето на признаването на Косово от 13 държави до отказа на членство в Интерпол и в останалите важни световни организации очевидно създава голяма нервност в редиците им", каза Дачич.

Това няма да помогне на Прищина, защото техните "външнополитически" поражения ще продължат, докато не разберат, че трябва да бъдат готови за договор с Белград, което е от интерес за всички, подчерта той.

Сръбският външен министър посочи и че международната общност трябва най-сетне да реагира на очевидните опити за създаване на така наречената велика Албания. "Този план и проект вече не се и крие, не става дума за някаква тайна завера. Опитите за реализирането му се правят пред очите на всички", предупреди Дачич.

Властите на Косово взеха решение да забранят на всички сръбски официални лица достъп до територията си, съобщи по-рано днес прессекретарят на министъра на външните работи, цитиран от ТАСС.

"Поради хибридните заплахи от Сърбия срещу Косово, постоянна пропаганда и фалшиви новини за страната и нашите граждани, както и неотдавнашни усилия за предотвратяване на така наречената хуманитарна криза в Северно Косово, заплашвайки сръбското население и принуждавайки го да закрие предприятия само заради някакви политически цели на Белград, външното министерство няма да позволи на никой от сръбските власти да посети Косово", обяснява Иетлир Зуберай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във