Банкеръ Daily

Свят

Белград най-сетне започва да строи метро

Проект за метростанция

Министърът на финансите в сръбското правителство Синиша Мали съобщи, че всичко е готово за започване на строителството на белградското метро, предаде Танюг.

"Исторически ден, който дочакаха поколения наши граждани", е написал Мали в Инстаграм.

"Много власти преди нас планираха изграждане на метро, но никой не направи нищо конкретно по този въпрос. Ние, от друга страна, от дълго време активно работим по този проект, който е от огромно стратегическо значение за град Белград и Република Сърбия", заяви Мали.

Министърът посочи, че метрото, което ще се изгради, ще бъде най-съвременно и напълно автоматизирано. Първата линия ще бъде дълга 21,1 километра и ще има 21 станции. Втората ще бъде 21-километрова и ще има 23 станции. Двете линии ще се пресичат на "Савския" площад.

"Исторически ден за Сърбия", пише и вестник "Вечерне новости", отбелязвайки, че изграждането на метрото е започнало на Макишко поле. Извършва се насипване на терена, където ще се изгради депо на метрото. Ще се извършват дейности на 72 хектара площ. Изграждането на депото ще се реализира от компанията Power China. Срокът за изпълнение на тази дейност е 36 месеца. 

Граждани се събраха днес на протест срещу строителството на метрото в Белград на Макиншко поле, където бе направена първата копка, предаде агенция Бета. Гражданите блокираха пътя и не позволяват на камионите да напуснат строителната площадка.

Активистът еколог Александър Йованович Чута каза пред протестиращите, че управляващите "лъжат" със строителните работи и проблемът се решава с масови протести и на избори.

Трябва да бъдем на улиците, да се договорим заради всичко, което ни причиняват, не знаеш къде по-напред да протестираш, каза Чута. Той заяви, че протестиращите ще продължат да блокират камионите още известно време и след това ще вземат решение за по-нататъшните си действия.

Чута призова всички политически партии, които присъстват на протеста, да се срещнат с гражданите и всички заедно да помислят как да се реши проблемът с изграждането на метрото на Макиншко поле.

Протестът е организиран от Движение Екологично въстание.

Гражданите се опасяват, че изграждането на метрото на Макиншко поле, където се намира един от основните водоизточници на Белград, застрашава водоснабдяването на столицата. От опозиционното Движение на свободните граждани посочват също, че планираното трасе на метрото е ненужно скъпо, недостатъчно ефикасно и няма да постигне никакви резултати. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във