Банкеръ Daily

Свят

Белград и Прищина слагат край на конфликта

Косово не е проблем, проблемът е Сърбия, особено президентът на тази страна, коментира Курти.

Специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак обяви, че по време на разговорите в Брюксел е постигнато споразумение между Сърбия и Косово да сложат край на конфликта. 

"След двудневни интензивни преговори току-що постигнахме споразумение за деескалация", написа Лайчак в социалната мрежа Туитър и добави, че в съответствие със споразумението специалните сили на косовската полиция ще трябва да напуснат наскоро заетите си позиции, успоредно с това ще бъдат демонтирани барикадите, поставени от сръбските жители на Косово.

До ескалация на напрежението се стигна след като Прищина забрани използването на сръбски регистрационни номера на територията на Косово. Това доведе до барикади на граничните пунктове Браняк и Ярине. 

Миналата седмица специални части на косовската полиция започнаха да конфискуват регистрационни табели на превозни средства с номера от Централна Сърбия. Властите в Прищина съобщиха, че колите със сръбска регистрация трябва да платят пет евро за временни номера, които ще важат 60 дни.

По-рано в четвъртък косовският премиер Албин Курти отправи тежки обвинения към управляващите в Сърбия заради конфпикта с регистрационните номера за автомобили на нейни граждани.

"Косово не е проблем, проблемът е Сърбия, особено президентът на тази страна, който мисли и говори като през 90-те години на миналия век", е заявил в интервю за хърватската обществена телевизия ХРТ косовският премиер Албин Курти. По думите му над 11 хиляди автомобила от Сърбия са взели без проблем временни регистрационни номера на Република Косово: "Те сътрудничеха с нашата полиция и нашите институции".

Сръбският президент Александър Вучич коментира, че е изненадан от факта, „че Прищина показа по брутален начин на Европейския съюз какво мисли за Брюкселското споразумение“. „Нарушаваха го постоянно и и знаеха, че ръцете ни са вързани“.

Той посочи, че за Белград е важно да се запазят правата на хората и да се постигне споразумение. Според него предстои  труден период на разговори, свързани със споразуменията от 2011, 2013 и 2016 г., но и за борбата за Общноста на сръбските общини (ОСО). 

"За нас е важно да създадем отношения, които не са враждебни", заяви Вучич. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във