Банкеръ Daily

Свят

Белгийското градче Пурс се прочу като "спасител на света"

Пурс, малкото градче със 17 000 жители, разположено между белгийската столица Брюксел и Антверпен, се гордее, че се прочу като "спасител на света". Новата слава на малко известното досега селище, познато главно с производството на аспержи, е свързана с местните цехове на "Пфайзер".

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата даде одобрение ваксината срещу ковид на този производител да стане първата, достъпна в ЕС. В Пурс се намират единствените засега цехове в Европа, където се произвежда тази ваксина. 

Кметът на селището Кун ван ден Хювел казва, че благодарение на данъците, плащани от "Пфайзер" и останалите привлечени на място фирми градчето успява да развива постоянно своята инфраструктура. Неговите съграждани са горди, че светът говори за Пурс и че оттук спасението от новата болест ще тръгне към много хора. До края на следващата година се очаква местните цехове да произведат 1,3 милиарда дози ваксина.

В Белгия производствени цехове имат също лабораториите на "Джонсън и Джонсън", "АстраЗенека", "ГлаксоСмитКлайн", отбелязват местни медии. Тези производители също разработват ваксини срещу новата болест. От средата на миналия век производителите на лекарства постоянно разгръщат дейността си в Белгия заради благоприятния данъчен режим.

В следващите дни от Брюксел и Лиеж ще потеглят първите полети за разпределение на одобрената ваксина в ЕС. Медиите отчитат, че и двете летища разполагат с разрешения за обработка на товари с лекарства. Допълва се, че в Белгия работи една от малкото фабрики за производство на сух лед, който е необходим за съхранението и превоза на ваксината на "Пфайзър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във