Банкеръ Daily

Свят

Белгийските партии се споразумяха за правителство 500 дни след изборите

Почти 500 дни след парламентарните избори в Белгия седем партии от двата лингвистични лагера - Фландрия и Валония,  се споразумяха рано тази сутрин за съставяне на ново правителство на мнозинството, което ще фокусира усилията си върху борба с пандемията и опустошителното й въздействие върху икономиката на страната, съобщава Ройтерс.

Лидерът на фламандската либерална партия Екберт Лахарт водеше преговорите за съставяне на федерално правителство. Преговорите се водеха онлайн, защото  се зарази с  COVID-19 и остана под карантина.

Белгия в момента се управлява от служебното правителство с подкрепа на малцинството с премиер Софи Вилмес. Страната не е в състояние да състави редовен кабинет повече от година след федералните избори през май 2019.

Различи политици през последните месеци се опитват да водят преговорите между фламандските и валонските партии за съставяне на федерално правителството, но засега безуспешно. Лахарт се зае със задачата заедно с лидера на фламандските социалисти - Конар Русо. 

Ако и този опит за съставяне на ново федерално правителство в Белгия се провали, в страната вероятно ще има нови избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във