Банкеръ Daily

Свят

Белгия за първи път отчете ден без починали от Ковид-19

Пет месеца след началото на епидемията от COVID-19 Белгия днес отчете за пръв път ден (13 юли) без нито един починал от новата заразна болест. Досега жертвите в страната по официални данни са 9787, а броят на заразените достига общо 62 781 души.

Наблюдава се слабо повишение в броя на новооткритите заразени - от средно 85 дневно миналата седмица, до 95 в последните дни. Властите уточняват, че броят на постъпилите в болница продължава да спада и това е добър знак.

Белгийското министерство на външните работи внесе промени в списъка на "сигурните" ("зелените") държави от ЕС, до които може да се пътува спокойно. От този списък временно отпадат България, Хърватия, Люксембург и Румъния. Посочените четири страни вече са в "оранжевата" група, заедно с части от Австрия, Испания, Италия, Португалия, Чехия, Полша, Великобритания и Швейцария.

Здравните власти поясниха в обедните часове днес, че пътуващите до тези места трябва да бъдат особено внимателни. Тези пътници няма да бъдат подлагани на карантина при завръщане, нито изследвани, но ще бъдат помолени внимателно да следят здравословното си състояние и при признаци на заболяване да се обръщат към личния си лекар.

Местни медии съобщават, че гражданин завежда дело срещу Белгия за осигуряване на достъп в аптеките до тестове за антитела за COVID-19 по примера на Франция. Говорител на белгийските здравни власти обяснява, че подобен тест в лабораторни условия струва десетина евро и би могло да бъде извършван и в аптеките, с изчакване на резултата за няколко минути.

Той отбелязва, че засега това е забранено в страната и уточнява, че дори подобен тест да се направи, той много често може да отчете антитела, само ако пробата е взета 2-3 месеца след заразяването. По неговите думи, дори резултатите да отчетат антитела, това може да означава само временна защита от ново заразяване.

Миналата седмица белгийското правителство направи стъпка назад и върна задължението за носене на маски на всички закрити обществени места. Разрешава се маските да се махат само при ядене и пиене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във