Банкеръ Daily

Свят

Белгия пусна на свобода Пучдемон

Белгия реши да пусне на свобода уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и четирима от министрите му.

Петимата се предадоха на белгийската полиция вчера, малко след като Испания издаде европейски заповеди за задържането им.

Бившите представители на разпуснатото правителство на автономната област ще бъдат освободени при определени условия, съобщи прокуратурата в Брюксел, цитирана от световните агенции.

Петимата няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Освен това те трябва да предоставят реален адрес и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и да се явяват, ако бъдат призовани от полицията или съда.

Петимата каталунски сепаратисти се явиха пред белгийски съдия следовател вчера следобед и разпитът им продължи до вечерта, припомня Асошиейтед прес.

Каталунските сепаратисти ще се явят на съдебно заседание, където ще бъдат разгледани основанията на Испания да поиска екстрадицията им. Решението може да бъде обжалвано.

Пучдемон и неговите министри съобщиха на пресконференция в Брюксел във вторник, че са пристигнали в града в търсене на срещи с европейските институции и заради опасения, че испанският съд няма да отсъди по делата им справедливо.

Бившият каталунски президент поиска лични гаранции от испанските власти за честен процес, но Мадрид не отговори на апела му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във