Банкеръ Daily

Свят

Белгия отбелязва една година от атентатите в Брюксел

Белгия отбелязва днес първата годишнина от атентатите на летището и в метрото на Брюксел, отнели живота на 32-ма души и осакатили 340. Властите са предвидили възпоменателни церемонии, в които ще участват крал Филип и кралица Матилда.

В 7.58 ч (8.58 ч в България) ще бъде запазена минута мълчание на церемония на летището, където в залата за заминаващи пътници двама терористи се взривиха край гишетата за регистрация за полети към САЩ и Израел. В 9.11 ч отново ще настъпи минута мълчание в памет на жертвите от взривяването на влака на метростанция "Малбек". В 10.30 ч ще бъде открит паметник за жертвите от атентатите на 22 март миналата година, разположен в непосредствена близост до основните сгради на Европейската комисия, Съвета на ЕС и парка "Сенкантенер".

Година след атентатите Белгия остава в трета, предпоследна степен на готовност за нов удар. Разследването на терористичните нападения не е приключило и до днес цялостната картина на действията на шахидите и причините за тях остават недоизяснени.

Според европейския координатор в борбата с тероризма Жил де Керхов заплахата не намалява, а се усложнява и става разнопосочна. По неговите думи опасността вече не е толкова от външен удар, а от местни терористи, които не принадлежат непременно към групировка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във