Банкеръ Daily

Свят

Белгия обмисля задължителна ваксинация срещу COVID-19

Белгийският премиер Александер де Кро обмисля въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19, съобщи изданието „Политико“, цитирано от БНР. Френскоезичните социалисти, които са част от правителството на Де Кро, по-рано настояха за задължителна ваксинация в страната, но тогава той нарече подобна стъпка „политически мързел“.

В явна промяна на мнението си премиерът заяви, че ситуацията в интензивните отделения го е накарала да премисли. „Влиянието на сравнително малка група върху нашето здравеопазване е твърде голяма. Не можем да позволим това да се случи“, каза той и допълни: „Целта е ясна - трябва да ваксинираме всички. Ако задължителната ваксинация може да помогне, бих искал да я обмисля. Но правителството не може да реши това само, трябва да има дебат в парламента."

Междувременно БТА, позовавайки се на местни медии, съобщи, че властите в Белгия са поставени под широк обществен натиск да преразгледат последните ограничения във всекидневието на гражданите, наложени от тази седмица заради разпространението на новия вариант на ковид Омикрон. Тази сутрин министърът на културата Бенедикт Линар заяви в интервю, че решенията за затваряне на кината и театрите трябва бързо да се преразгледат. Спазването на правилата трябва да бъде свързано с възможност срещу тях да се възрази и да бъдат оспорени, заяви тя. По нейните думи хората не разбират тази мярка, затова са я обжалвали по съдебен път.
При спазване на мерките местата за културни събития на закрито са безопасни, боя се да не изгубим общественото доверие в решенията за управление на кризата, добави министърът. Тя определи новото решение като грешка.

Множество киносалони в Белгия открито обявиха, че няма да спазват най-новите забрани и ще останат отворени. Репортажи от цялата страна показаха вчера "забранени" прожекции и зрители, които се опасяват, че полицията може да пристигне, за да ги прогони. В Брюксел вчера десетина хиляди творци протестираха срещу последните противоепидемични мерки. В края на миналата седмица за пръв път от началото на пандемията решенията на правителството за борба с пандемията бяха подложени на критика от водещите вирусолози, от граждани и медии. Тази сутрин се съобщава, че спазването на заповедта за затваряне на кината и театрите няма да бъде следено строго от силите на реда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във