Банкеръ Daily

Свят

Белгия може да въведе отново обща карантина

Здравният министър на Белгия Франк Венденбрук обяви, че в Белгия може отново да бъде въведена обща карантина заради чувствителното нарастване на броя на новооткритите заразени с коронавирус. 

Във френскоезичната, южна област Валония е подготвена заповед за въвеждане на вечерен час от 1.00 ч. до 6.00 ч. и се очаква становището на вътрешното министерство. Полицаите са получили нови насоки, според които трябва да следят основно за носенето на маски на обществените места, където са задължителни, както и за спазването на работното време на ресторантите и кафенетата. 

З неспазване на ограничителните мерки глобите са 250 евро за гражданин и 750 евро за дружество при първо нарушение. Полицаите ще разполагат с преносими устройства, за да събират сумите на място. При повторно нарушение глобата може да достигне 4000 евро, а съдът може да наложи лишаване от свобода за срок до три месеца. Ако някой заяви на всеослушание, че е болен от COVID-19, или ако кашля и киха, за да изплаши околните, може да бъде лишен от свобода до три месеца и глобен с 50 до 300 евро.

Статистиката в страната е тревожна, след като бяха отчетени над 4000 новозаразени за ден. На болниците се налага отново да отлагат дейностите, които не са спешни. Досега в страната са били установени 162 258 болни, а над 10 хиляди починаха. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във