Банкеръ Daily

Свят

Беларуски дисидент е намерен обесен в Киев

Беларуски активист, живеещ в Украйна, който от вчера бил в неизвестност, е намерен мъртъв в парк в Киев, съобщи украинската полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Виталий Шишов ръководел базирана в украинската столица неправителствена организация, помагаща на беларуси, избягали от гонения в страната си.

"Беларуският гражданин Виталий Шишов, изчезнал вчера в Киев, беше открит обесен в един от парковете на града, недалече от мястото, където живеел", съобщи в комюнике полицията.

Силите на реда са започнали разследване за предполагаемо убийство. Те казаха, че се проверяват всички версии, включително убийство, маскирано като самоубийство.

Неправителствената организация на беларуския активист Виталий Шишов осъди днес тази "операция, планирана" от режима на беларуския президент Александър Лукашенко с цел "ликвидиране" на човек, подпомагал хората, бягащи от репресиите в Беларус, предаде Франс прес.

"Няма никакво съмнение, че става дума за операция, планирана от чекистите (както наричат силите за сигурност, бел. АФП), за да премахнат един (човек), истински опасен за беларуския режим", заяви в Телеграм организацията "Беларуски дом в Украйна".

"Виталий бе следен и (украинската) полиция бе уведомена за това. Неведнъж са ни предупреждавали както местни източници, така и хора в Беларус за всякакви (евентуални) провокации, които може да стигнат до отвличане и ликвидиране", продължава НПО.

Според нея 26-годишният Виталий Шишов е бил принуден да се изсели в Украйна през есента на 2020 г., след като е участвал през август в антиправителствени протести в южния беларуски град Гомел и "активно се е противопоставял" на властите.

Виталий Шишов ръководел организацията, помагаща на беларуси, избягали от гонения в страната си. Вчера той бе обявен за изчезнал от партньорката си, след като не се прибрал от джогинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във