Банкеръ Daily

Свят

Беларуската опозиционна лидерка бе арестувана за седем часа

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска пристигна в Литва, след като е била задържана в Беларус в продължение на седем часа, заяви днес литовският външен министър Линас Линкевичус, цитиран от ТАСС.

"Важното е, че тя е в безопасност, тъй като преди това е била задържана в Беларус в продължение на около седем часа", каза Линкевичус в ефира на литовското национално радио Ел Ер Те. Министърът не даде допълнителна информация как е пристигнала Тихановска във Вилнюс и какво планира да прави. 

В центъра на Минск и в други беларуски градове в неделя вечерта започнаха масови протестни прояви на несъгласните с резултатите от беларуските президентски избори, според които беларуският президент Александър Лукашенко печели с 80,08 процента от гласовете. По данни на беларуското вътрешно министерство при протестните прояви са задържани около три хиляди души, пострадали са десетки полицаи и демонстранти. Протестите продължиха и снощи.

Най-малко един човек е загинал, след като беларуската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите след президентските избори в Беларус, предаде Ройтерс.

Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск през втора поредна нощ на насилие. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".

Един човек е загинал, опитвайки се да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите.
След седемчасово противопоставяне с протестиращите, полицията ги изтласка от улиците и започна да изтегля кордона си от центъра на Минск, допълва ТАСС.

Местни медии съобщиха за сблъсъци и в други градове.

На власт вече над четвърт век, президентът Александър Лукашенко обяви победа с 80,08 процента от гласовете над Светлана Тихановска - бивша учителка по английски, която отправи най-голямото предизвикателство към властта му от години.

Кандидат-президентът на Беларус Андрей Дмитриев, съпредседател на общественото движение "Кажи истината",заяви днес пред ТАСС, че ще подаде утре в ЦИК жалба с искане да не се признава резултатът от президентските избори на 9 август, съобщи агенцията.

Също такава жалба ще изпрати в ЦИК друг кандидат, председателят на партия "Беларуска социалдемократическа общност" Сергей Черечен, заяви за ТАСС неговият прессекретар Виктория Стрелковска. Според нея техният щаб вече е подал до ЦИК и главната прокуратура оплаквания във връзка с "многобройни нарушения на закона" по време на изборите.

По-рано жалба с искане да не се признава изборният резултат бе подадена от кандидат-президента Светлана Тихановска, смятана за основен съперник на сегашния държавен глава Александър Лукашенко.

По предварителни данни на беларуската ЦИК Лукашенко е събрал 80,08 на сто от гласовете на президентските избори в неделя, а Тихановска - 10,09 на сто. След обявяването на този резултат в Минск и други градове започнаха масови протести, прераснали в кръвопролитни сблъсъци с милицията, според която са задържани близо 3000 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във