Банкеръ Daily

Свят

Беларуската опозиция настоява за нови избори на 15 септември

Беларуската опозиция настоява за произвеждане в страната на нови избори на 15 септември. Това се казва в разпространено днес изявление на предизборния щаб на намиращия се в ареста и недопуснат до участие в изборите кандидат Виктор Бабарико, предаде ТАСС.

"Да се насрочат нови, честни избори за 15 септември с участието на всички алтернативни кандидати, под наблюдението на международни организации и с нови избирателни комисии, нова централна избирателна комисия, с видеонаблюдение и открито преброяването на гласовете", се казва в изявлението.

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко е победил на състоялите се на 9 август избори за държавен глава на страната, съобщи на уебсайта си днес Централната избирателна комисия.

"С решение на комисията бяха потвърдени резултатите от изборите. За президент на Република Беларус е избран Александър Григориевич Лукашенко", се посочва в изявлението.

По данни на комисията Лукашенко е получил 80,1 процента от гласовете, а за главния му опонент Светлана Тихановска са гласували 10,12 процента от избирателите.

Гласовете за другите кандидати са следните: за Андрей Дмитриев - 1,21 процента, за Анна Канопацка - 1,68 на сто, за Сергей Черечен - 1,14 на сто и за всички останали - общо 4,59 процента.

Щабът на Светлана Тихановска заяви, че не признава официалните резултати, обявени от ЦИК.

Фактът, че това са официалните данни, не означава, че те отразяват реалната ситуация и избора на хората. Те /властите/ още не могат да проумеят, че ситуацията коренно се промени. Нашите по-нататъшни действия не зависят от обявените официални резултати, каза прессекретарят на Тихановска, Анна Красулина, цитирана от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във