Банкеръ Daily

Свят

Беларуска спринтьорка получи полска хуманитарна виза

Кристина Тимановска

Кристина Тимановска, лекоатлетка от Беларус, получи полска хуманитарна виза. Това  съобщи в Туитър в понеделник заместник -външният министър на Полша Марчин Пшидах.

Беларуската спринтьорка отказа да се качи на полет от Токио в неделя (1 август), след като беше откарана на летището против волята й. Кристина Тимановска се оплакала от треньорите на националния отбор и веднага била оттеглена от състезанията. Ако се върне обратно в родината си, се опасява, че ще бъде вкарана в затвора.

24-годишната Тимановска потърси защита от японската полиция на международното летище “Ханеда” късно в неделя. В понеделник сутринта японският депутат Тайга Ишикава се опита да я посети в на летището, но полицията му каза, че тя вече не е там.

"Беларуската спортистка Кристина Тимановска вече е в пряк контакт с полски дипломати в Токио. Тя получи хуманитарна виза. Полша ще направи всичко необходимо, за да й помогне да продължи спортната си кариера", пише той.

Заместник -външният министър на Полша заяви, че след като получи хуманитарна виза, Тимановска ще отлети за Варшава. 

Лекоатлетката се оплака, че е трябвало да участва в щафетата 4х400 м, след като за някои членове на екипа е установено, че нямат право да се състезават на Олимпиадата, тъй като не са преминали достатъчно количество допинг тестове.

“Някои от нашите момичета не долетяха тук, за да се състезават в щафетата 4х400 м, защото нямаха достатъчно допинг тестове“, каза спортистката пред Ройтерс от летището и обвини треньорите в небрежност.

“Треньорът ме добави към щафетата без мое знание. Говорих публично за това. Старши треньорът дойде при мен и каза, че е имало заповед отгоре да ме отстранят”, каза Тимановска.

Представители на опозиционния Беларуски фонд за солидарност в спорта съобщиха, че Тимановска е принудително изведена от Токио във връзка с критиките й към действията на треньорския щаб. След това Тимановская обяви намерението си да търси убежище в Европа. Освен това в социалните мрежи тя се обърна към Международния олимпийски комитет с молба да се намеси в ситуацията и да й помогне. Според думите й, върху нея е упражняван натиск и се опитват да я изведат от Япония без нейно съгласие.

Беларуският олимпийски комитет отхвърли обвиненията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във