Банкеръ Daily

Свят

Беларус заплаши, че ще спре транзита на газ за Европа

Ние отопляваме Европа, те пък отгоре на това ни заплашват, че ще затворят границата, заяви Лукашенко.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши Европейския съяз, че ако разшири санкциите срещу страната му, ще спре транзита на газ за европейците през транснационалния газопровод "Ямал - Европа", съобщи ТАСС. 

По време на заседание на правителството в Минск Лукашенко заяви, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре транзитните превози. 

"Ние отопляваме Европа, те пък отгоре на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами ако ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да говорят", заяви президентът на Беларус и добави, че ще последва твърд и безкомпромисен отговор.

 "Ами ако спрем транзита през Беларус? През Украйна (той) няма да мине, там руската граница е затворена, през Балтика няма пътища. Ако затворим (комуникациите) за поляците и например за германците, какво ще стане тогава? Защитавайки своята независимост и суверенитет, не бива да се спираме пред нищо", заяви Лукашенко по повод плановете на Варшава да затвори границата с Беларус.

Брюксел е готов да наложи санкции на Беларус.  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна във Вашингтон с президента на САЩ Джо Байдън. 

"С американския президент Джо Байдън имахме много ползотворна среща. Освен за ваксините и пандемията, ние говорихме за конфликта между Полша и Беларус, както и ситуацията в Украйна. Важно е Лукашенко да разбере, че поведението му си има цена. Европейският съюз възнамерява да разшири санкциите си срещу Беларус, налагайки мерки както срещу физически, така и срещу юридически лица", обясни тя пред журналисти. Вашингтон също бил приготвил санкции на Минск, но ще ги обяви едва в началото на декември.

Двамата лидери са се договорили да проучат възможността за санкциониране на авиокомпании, улесняващи трафика на хора към Минск. Според Фон дер Лайен ситуацията на границата между Беларус и Полша не представлява миграционна криза, а опит на авторитарния режим в Минск да дестабилизира своите съседи.

ЕС трябва да бъде единен

ЕС трябва да бъде единен в отговора си на нехуманното инструментализиране на мигрантите от страна на беларуския режим, заявиха евродепутатите в дебат в сряда.

По време на разискването в пленарна зала с върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в сряда следобед евродепутатите изразиха дълбоката си загриженост във връзка с тежката криза, която понастоящем се разгръща на полско-беларуската граница. Те също така отново категорично осъдиха тактиката на беларуския диктаторски режим за разпределяне на миграционните потоци към външните граници на ЕС като отмъщение за санкциите на Европейския съюз, което доведе до ескалация на положението при съседните страни, по-специално Полша.

Борел още веднъж подчерта, че понастоящем Европейският съюз полага интензивни дипломатически усилия заедно със страните на произход на мигрантите, за да намери решения и да предотврати по този начин пристигането на нови мигрантски потоци, жертви на трафик. Същевременно той настоя, че беларуските власти трябва да предоставят хуманитарна помощ на хората, намиращи се в капана на беларуската гранична зона, включително предоставяне на достъп на хуманитарните организации до региона и разрешаване на хуманитарни коридори. Той обяви също така предстоящото обсъждане на нови, разширени санкции на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във