Банкеръ Daily

Свят

Беларус: Страни от НАТО въвличат Европа в тежък конфликт

В четвъртък президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши Европейския съюз, че ако разшири санкциите срещу страната му, ще спре транзита на газ за европейците през транснационалния газопровод "Ямал - Европа". 

Полша и други страни от НАТО, граничещи с Беларус, увеличавайки военното си присъствие по границите си, искат да отприщят конфликт, който ще повлече и Европа. Това се казва в изявление, публикувано в петък от министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин, цитирано от ТАСС.

„Създава се впечатлението, че нашите съседи на Запад, по-специално Полша, са готови да отприщят конфликт, в който искат да въвлекат Европа в решаването на своите вътрешнополитически проблеми, както и проблемите си в рамките на Европейския съюз“, заяви той.

Министърът обърна внимание на факта, че военната дейност в непосредствена близост до границите на Беларус по своя мащаб по никакъв начин не е свързана с миграционната криза. „Отбелязваме засилването на военната дейност в близост до държавната граница на Беларус, на западните й граници е създадена група от над 15 хиляди души“, уточни той. 

Хренин каза, че военната група включва подразделенията и органите за командване и управление на две бригади за териториална отбрана, забелязано е и разполагането на 16-та механизирана дивизия на полските въоръжени сили в района на село Кузница.

„Включени са и средствата за ПВО, разгърната е групировка от сили за специални операции, подготвена е база за изграждане на групировката в това направление“, каза министърът. За целта, каза той, са създадени 12 полеви лагера за настаняване на военен персонал и техника.

Министърът на отбраната информира още, че има военна активност в беларуско-литовското направление. „Взаимодействието с Русия чрез разузнавателните служби потвърждава нашите заключения“, заключи ръководителят на белоруското министерство на отбраната.

В четвъртък президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши Европейския съюз, че ако разшири санкциите срещу страната му, ще спре транзита на газ за европейците през транснационалния газопровод "Ямал - Европа".  По време на заседание на правителството в Минск Лукашенко заяви, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре транзитните превози. 

"Ние отопляваме Европа, те пък отгоре на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами ако ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да говорят", заяви президентът на Беларус и добави, че ще последва твърд и безкомпромисен отговор.

Лукашенко обяви съвместно споразумение с Русия за наблюдение на границите с Полша, Балтийските държави и Украйна. Той обяви, че ще изпрати още 8500 военни и полицаи и 15 хеликоптера, за да подсили охраната на границата ѝ с Беларус.

Междувременно Европейският съюз може да наложи нови санкции на Беларус още в понеделник, съобщи Ройтерс, като се позова на дипломат в Брюксел.

"Ако всичко премине добре, външните министри  то блока може да дадат зелена светлина за налагането на наказателните мерки)още в понеделник. Възможно още беларуски физически и юридически лица да бъдат добавени в черния списък на съюза", подчерта той.

Посланиците на страните членки на ЕС са постигнали общо съгласие на заседание при закрити врата в четвъртък, че още щом бъде приет петият пакет със санкции срещу Беларус, трябва да започне работата по шести пакет наказателни мерки, заявиха други двама дипломати в Брюксел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във