Банкеръ Daily

Свят

Беларус се оплака, че НАТО струпва войски по границите

Тази година броят на участниците в ученията "Защитник на Европа“ възлиза на повече от 40 хиляди души от 24 държави.

Интензивността на натрупването на сили на НАТО и ученията, провеждани от алианса близо до границите на Беларус, не могат да не предизвикат безпокойство у властите, заяви в четвъртък на брифинг началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Виктор Гулевич, цитиран от ТАСС.

"Интензивността на ученията на въоръжените сили на страните от НАТО и страните партньори, провеждани на територията на съседни държави, както и броят на участващите войски и различни оръжейни системи, остава на доста високо ниво. Разбираме, че провеждането на учения е един от основните елементи на обучението на войските. Въпреки това техният характер и прогресивна интензивност не могат да не предизвикат безпокойство у нас, особено след редица провокативни действия от страна на нашите западни съседи", каза Гулевич.

По думите му тази година броят на участниците в ученията "Защитник на Европа“ възлиза на повече от 40 хиляди души от 24 държави, а терените на учението са изместени на югоизточната й граница. „Едновременно с това бяха проведени редица бойни учебни дейности в същия период  на териториите на Полша и балтийските страни с участието на военни контингенти от 15 държави с общ брой над 20 хиляди души,“, каза началникът на Генералния щаб.

Той уточни, че „чуждестранните военни контингенти, разположени в Полша и балтийските страни, наброяват повече от 8,5 хиляди войници, около 120 танка, над 230 бойни бронирани машини, около 70 артилерийски и ракетни системи, както и повече от 30 бойни самолета и хеликоптери. 

Според Гулевич американската инициатива "Четири по 30“, приета през 2018 г. на срещата на върха на НАТО, се изпълнява с ускорени темпове, с участието на 30 комбинирани оръжейни батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба от основните класове. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във