Банкеръ Daily

Свят

Беларус плаши ЕС с контрасанкции

Хиляди мигранти са струпани на границата между Полша и Беларус.

Президентът Александър Лукашенко заяви, е ще има ответни мерки ако ЕС наложи нови санкции срещу Беларус. Изявлението бе направено, докато той обявяваше, че се правят опити да бъдат върнати бежанците, струпани по границата на Беларус и Полша, но за момента са безуспешни.

ЕС планира да наложи санкции срещу Минск отново заради бежанската криза. В понеделник ЕС одобри нов кръг санкции срещу белоруски авиокомпании, туристически агенции, субекти или физически лица помагали на бежанци да влизат в Беларус. ЕС ще уточни списъка на санкциите в следващите няколко дни, ще замрази техните активи и забрани пътуванията.

Междувременно говорителят на полския  министър на вътрешните работи, Станислав Жарин, написа в Туитър, че „беларусите нарочно ескалират ситуацията на границата“, като насочват мигрантите към затворения граничен пункт в Кузница.

Той предупреди, че струпването на хора е резултат от слухове, че полската страна ще отвори границата, за да позволи на конвой от мигранти да премине през страната към Германия. Полските служители казват, че това е дезинформация, а слухът е пуснат  сред мигрантите от Беларус.

Новата полска коалиция от неправителствени организации „Група Граница“ сподели видео, в което се вижда, че кюрдски мигранти в Беларус протестират срещу принуждаването им да атакуват гранични обекти. Коалицията казва, че беларуските власти принуждават мигрантите да нападат гранични обекти и служители. „Мигрантите искат да избегнат силовата конфронтация“, казаха активистите, цитирани от „Газета Виборча“.

Полша обяви, че започва да строи стена по границата с Беларус. Изграждането започва още тази година, обяви вътрешният министър Мариуш Камински. Ще бъдат определени четири секции от стената, върху които ще се работи дори през нощта. 

Планираното съоръжение ще е високо цели 5,5 метра. Ще има камери и сензори за движение. Засега за строежа се предвиждат 366 милиона евро. Причината е мигрантската криза, която според Полша целенасочено се създава от Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във