Банкеръ Daily

Свят

Беларус наложи на свой ред санкции на ЕС

Лукашенко не е включен в санкционния списък на ЕС

Беларуското министерство на външните работи обяви днес, че в отговор на наложените от ЕС санкции е съставило списък с лица, на които се забранява да влизат в страната, предаде Ройтерс.

Списъкът няма да бъде публикуван.

"Във връзка с приетите от ЕС визови санкции срещу редица беларуски длъжностни лица от днес влиза в действие ответен списък със санкции. Съобразно установената цивилизована дипломатическа практика няма да го публикуваме", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

По-рано днес лидерите на страните членки на ЕС излязоха от дипломатическата патова ситуация и наложиха санкции на Беларус след продължили с часове преговори, припомня Ройтерс.

Беларуският президент Александър Лукашенко не е засегнат лично от европейските санкции.

Кремъл определи решението на ЕС да наложи санкции като проява "по-скоро на слабост, отколкото на сила".

"Знаете, че ние смятаме за лоша политиката на санкции като цяло", отбеляза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. Той обаче нарече "позитивен" факта, че Лукашенко не е включен в европейския списък със санкции.

Поискани от беларуската опозиция, санкциите на ЕС засягат около 40 длъжностни лица, обвинявани за репресиите срещу опозицията или във фалшифициране на резултатите от президентските избори на 9 август. На санкционираните им се забранява да влизат на територията на съюза, а евентуалните им активи под европейска юрисдикция се замразяват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във