Банкеръ Daily

Свят

Беларус налага санкции на еврочиновници и напуска "Източно партньорство"

На 21 юни държавите от Европейския съюз санкционираха 78 граждани на Беларус и осем юридически лица, като сред хората в списъка има и членове на семейството на президента Александър  Лукашенко.

Беларус извика в понеделник  за консултации постоянния си представител в Европейския съюз, след като Брюксел въведе икономически санкции във връзка с принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск от беларуските власти, съобщава Ройтерс.

Беларуските власти въведоха също така забрана за влизането на територията на Беларус на представители на европейските структури, които имат общо с въвеждането на ограничителните мерки срещу Минск.

Властите в Минск обявиха, че преустановяват участието си в инициативата на ЕС "Източно партньорство". Мотивът е, че "не може да изпълнява задълженията си по това споразумение в контекста на санкциите и ограниченията, наложени от ЕС". 

Миналата седмица Европейският съюз наложи санкции върху ключови сектори от беларуската икономика и важни източници на приходи за режима на авторитарния президент Александър Лукашенко. 

Санкциите целят да отговорят на „сериозни нарушения на човешките права в Беларус и на насилствена репресия над цивилни граждани, демократичната опозиция и журналисти, както и на принудителното приземяване на пътническия самолет в Минск на 23 май и последвалото задържане на журналиста Раман Пратасевич и София Сапега“, гласи изявлението.

Забраната засяга тютюневата индустрия, петрола и петролните продукти, както и главния продукт, който изнася Беларус - калиев хлорид. Той се използва за производството на изкуствени торове.

На 21 юни държавите от Европейския съюз санкционираха 78 граждани на Беларус и осем юридически лица, като сред хората в списъка има и членове на семейството на Лукашенко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във