Банкеръ Daily

Свят

Беларус към ЕС: Връщаме у дома 5000 мигранти, ако приемете 2000

Беларус предложи да върне 5000 мигранти обратно в родните им страни и призова Европейския съюз да приеме 2000 мигранти, които се намират сега от беларуско-полската граница, предаде Ройтерс.

Говорител на беларуския президент Александър Лукашенко каза пред държавната информационна агенция БелТА, че той е обсъдил предложението в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и тя се е съгласила да го дискутира с ЕС.

Меркел и Лукашенко разговаряха в сряда за втори път за седмица. Говорителят на Меркел - Щефен Зайберт, каза, че във втория разговор канцлерът е подчертала необходимостта да се позволи на ООН и Европейската комисия да осигурят помощ за мигрантите по границата между Беларус и Полша.

В. "Билд" съобщи, че при първия разговор Меркел не е изключила възможността за непряка финансова помощ за изграждане на бежански приюти. Отбелязва се, че при всички случаи евентуалните договорености трябва да бъдат одобрени от всички страни в ЕС.

Според БелТа при вчерашния разговор Меркел и Лукашенко са се съгласили, че проблемът с мигрантите на границата трябва да бъде обсъден от Беларус и ЕС.

ЕС обаче не признава победата на Лукашенко на последните президентски избори.

ЕС не преговаря с режима в Минск, усилията ни са насочени към осигуряване на път за хуманитарната помощ за мигрантите по границата с Беларус, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод контактите с Беларус на високо равнище, включително разговорите на Меркел с Лукашенко.

Не става дума за преговори с режима на Лукашенко, ЕК води технически разговори с агенции на ООН и руски представители, за да бъде улеснено достигането на хуманитарната помощ до мигрантите по границата между Беларус и ЕС, поясни говорителят. Той заяви, че разговорите на Меркел с Лукашенко са "двустранни контакти".

Това е обичаен подход в дипломацията, обобщи говорителят.

ЕК вчера отпусна 700 хиляди евро за нуждите на мигрантите от различни точки на света, изпращани от Беларус до границата с ЕС в отговор на европейските санкции срещу режима в Минск.

Самолет на иракската авиокомпания "Ираки еъруейс" с иракски мигранти на борда е излетял днес от летището на беларуската столица Минск. Това е отразено на таблото за заминаващи полети, предадоха ТАСС и Франс прес.

По-рано представител на иракското министерство на външните работи съобщи, че 431 иракски граждани, които са били блокирани на беларуско-полската граница, са изразили желание да се върнат в родината си.

Самолетът пътува по маршрут Минск-Ербил-Багдад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във