Банкеръ Daily

Свят

Беларус е готов да преговаря със Запада

Беларуският външен министър Владимир Макей заяви, че беларуската страна е готова за диалог със Запада, но все още чака сигнал оттам. 

"Ние сме заинтересовани всички конфликти да се разрешават чрез спокоен, нормален, както е модерно да се казва, приобщаващ диалог. Това важи и за вътрешнополитическата ситуация", заяви Макей в интервю за телевизионния канал RT.

"Вече сме готови да седнем на масата за преговори с някой от нашите партньори, който изрази желани, но, за съжаление, засега не чуваме нито един глас от хора на Запада", допълни министърът. 

Според него Беларус "никога не е бил и няма да бъде източник на напрежение", а  Минск е готов „да обсъди конкретни области на взаимодействие, ако партньорите са искрени в този вид диалог“.

Макей също така посочи, че на този фон за Минск икономиката остава най-важното нещо. "Ние вярваме, че многовекторният принцип остава актуален дори и в днешното трудно време, когато имаме редица трудности при организирането на нашето взаимодействие със страните от така наречения колективен Запад", каза министърът. Според него концепцията за многовекторност не означава, че Беларус ще „остави някого и ще дойде при друг“. "Искаме да имаме балансирани отношения с всички. Но в същото време прекрасно разбираме, че има държави, партньори, с които просто сме длъжни да имаме по-тесни отношения, например Русия", уточни външният министър. 

На 26 юни Европейският съюз наложи с икономически санкции на Беларус заради "увеличаването на сериозните нарушения на човешките права", включително задържането на журналиста Роман Протасевич. Наказателните мерки са насочени срещу икономиката, но целят да засегнат и беларуския президент Александър Лукашенко и негови съюзници.

Санкциите засягат промишлени отрасли, сред които е износът на калиев хлорид, тютюневият сектор и петролната индустрия. Предвижда се също така да бъде ограничен достъпът до капиталовите пазари на ЕС. Банките в ЕС вече няма да могат да продават застраховки и презастраховки на беларуски държавни или обществени институции, а Европейската инвестиционна банка трябва да спре трансфера на финансови средства за проекти в обществения сектор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във