Банкеръ Daily

Свят

Бежанският поток към Европа не спира

Потокът от бежанци от Унгария към Австрия и Германия продължи и тази нощ.  Вчера над 10 000 души се изсипаха в Австрия, много от тях поеха директно към Германия.

Най-малко 1000 души извървяха пеша около полунощ снощи 10-те километра от унгарския граничен град Хедешалом до австрийския Никелсдорф, където чакат железопътни връзки, съобщи австрийската агенция АПА. От Никелсдорф мигрантите хващат влакове за големи градове в Германия.

Само в Мюнхен вчера пристигнаха около 7000 души - главно сирийци, иракчани и афганистанци - с 26 влака. Железопътните компании в двете страни увеличиха капацитета на превозите, за да се справят с огромния поток. След полунощ днес на гарата в Мюнхен са пристигнали 2000 бежанци, съобщи федералната полиция. Повечето от тях не остават в баварската столица, а се разпределят с влакове и автобуси към бежански центрове из цяла Германия. Специален влак с хиляда бежанци замина далече на север за Дортмунд, а друг трябваше да тръгне за Брауншвайг, където са подготвени центрове за приемането им.

Бежанците, мнозина от тях болни и изтощени от многоседмичната одисея на бягството си от страни, където бушува война, често бяха посрещани с аплодисменти и приветствени възгласи от германци и австрийци, които им даваха храна, вода, лекарства и подаръци.

Но около 1000 новопристигнали в Будапеща отново организираха лагер там и не е ясно дали ще им бъде дадено разрешение и транспорт да напуснат страната. Още вчера унгарските власти заявиха, че предприетата акция за извозването на хилядите пристигнали в предните дни, е еднократна, за да се облекчи мигрантският натиск върху страната, и че оттук нататък стриктно ще спазват миграционните правила на ЕС.

Събитията от последните дни изостриха тона между Унгария и Австрия. Държавният секретар в унгарското Министерство на външните работи Левенте Мадяр критикува днес австрийския канцлер Вернер Файман. Според унгарската осведомителна агенция МТИ, цитирана тук, Файман бил "излял яда си върху унгарското правителство и неговия премиер  - яд, предизвикан от собствената му неспособност да действа в условията на миграционната криза."

Неделното издание на австрийския "Пресе" публикува интервю с говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач, в което остро е критикувано поведението на Австрия и Германия. Той упреква Австрия, че е допуснала през нощта петък срещу събота хиляди бежанци да преминат границата, без да ги идентифицира. "Време е Австрия и Германия да престанат със своята "двойственост" и да се замислят за своята непоследователност", заявява Ковач.

От своя страна в късните телевизионни новини австрийският канцлер Вернер Файман критикува своя унгарски колега Виктор Орбан и действията на унгарското правителство. "Става дума за отношението към бежанците. Става дума за това, че ако искаме да направим сигурна границата, трябва да знаем, че в Европа това става само с общи усилия. Не трябва да действаме от позицията на силния, това не води до никъде." Хората се страхуват да останат в Унгария, след като миналата година само на десет процента от подалите документи, е признат статут на бежанци, добави Файман.

Facebook logo
Бъдете с нас и във