Банкеръ Daily

Свят

"Бащата" на ЕС Робер Шуман може да бъде обявен за блажен

Робер Шуман (на френски: Robert Schuman), считан за един от бащите на идеята за обединение на Европа, бивш външен министър на Франция, може  да бъде обявен за блажен (беатифициран) от Римокатолическата църква, съобщиха ДПА и Ройтерс.
Новината дойде след като папа Франциск одобри списъка на хората, за които започва тази теологична процедура. Сред тях е и френският държавник, положил концептуалните основи на Европейския съюз върху опустошенията, нанесени от Втората световна война.

На 9 май 1950 г., когато Робер Шуман е министър на външните работи на Франция, предлага да се създаде обща европейска институция, която да контролира и управлява производството на въглища и стомана – двете най-важни индустрии за възстановяването на Европа след Втората световна война.

На този ден, в 16 часа, в Часовниковата зала на двореца „Ке д'Орсе“ (Министерството на външните работи на Франция) Робер Шуман прочита пред международни медии т.нар. Декларация на Шуман, която оставя паметна следа в световната история, като полага основите на интеграционната общност. Тя съдържа проект, чието осъществяване довежда до създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Тази общност служи за основа на европейската икономическа интеграция и за наднационално надграждане, довело по-късно до сформирането на днешния Европейски съюз.

Декларацията "Шуман“ се стреми да направи невъзможна войната между държавите в тази Общност и насърчи мира в Европа. 

По инициатива на Франция експертен екип изготвя Договора за Европейска общност за въглища и стомана. След период на деветмесечна ратификация през април 1951 г. той е подписан, а влиза в сила от следващата година. Страните по договора са шест: Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция, като се учредява първата европейска общност.
Робер Шуман почива през 1963 г. на 77-годишна възраст. Според портала "Ватикан нюз" той е бил дълбоко вярващ католик. 
Беатификацията е последната стъпка преди канонизацията, т.е. обявяването за светец. На Робер Шуман трябва да бъде признато извършването на едно чудо, за да бъде обявен за блажен, а ако му бъде признато второ чудо, той ще бъде обявен за светец на Римокатолическата църква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във