Банкеръ Daily

Свят

Башар Асад положи клетва за нов президентски мандат

Башар Асад положи клетва за пореден мандат като президент на Сирия. Церемонията се състоя в президентския дворец в столицата Дамаск. Асад спечели с 95,1 процента от гласовете на проведените на 26 май избори, които бяха сериозно разкритикувани от опозицията и от Запада. Така той си осигури четвърти пореден седемгодишен мандат като президент на страната.

Активността на изборите достигна 78,6 процента от около 18 милиона регистрирани гласоподаватели. На вота нямаше независими чуждестранни наблюдатели, отбелязва Асошиейтед прес.

Башар Асад дойде на власт през 2000 г. след смъртта на баща си Хафез. В събота сирийският президент положи клетва пред Конституцията и Корана в присъствието на повече от 600 гости, сред които високопоставени представители на властите, бизнесмени, университетски преподаватели и журналисти. "Президентските избори доказаха силата на легитимността, дадена от народа на държавата, и дискредитираха изявленията на западни представители за легитимността на властта в Сирия", каза президентът.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във