Банкеръ Daily

Свят

Барзани призова Багдад за диалог

Президентът на кюрдската автономия в Ирак Масуд Барзани обяви, че на референдума за независимост на региона са спечелили гласовете с "да", предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение, в което съобщи новината, той също така призова централното правителство в Багдад да започне участие в "сериозен диалог, вместо да заплашва" Иракски Кюрдистан със санкции. Иракският премиер Хайдер ал Абади изключи възможността да води преговори по темата за кюрдската независимост.

"Може и да се сблъскаме с трудности, но ще ги преодолеем", каза още Барзани. Той призова също световните сили "да зачетат волята на милионите хора", гласували в референдума. 

Правителството на Ирак даде на регионалното правителство на Кюрдистан срок от 72 часа, за да му предаде контрола над летищата си, ако иска да избегне международно въздушно ембарго.

Правителството реши да забрани международните полети от и до Кюрдистан до три дни, ако летищата не бъдат предадени на централното правителство, заяви премиерът Хайдер ал Абади вчера.

Багдад миналата седмица поиска от чуждите страни да спрат директните полети до международните летища  Ербил и Сулеймания на територията на автономния регион Кюрдистан, но само Иран обяви такова въздушно ембарго и спря директните полети до Кюрдистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във