Банкеръ Daily

Свят

Барселона – едно невероятно кътче за почивка и развлечение

Пътуването до любимо място или откриване на ново топло кътче може да се превърне за всички в приятно изживяване. Едно такова място е Барселона, най-малкото че по това време на испанското Средиземноморие времето е много по-топло, отколкото у нас.

България има дипломатическо представителство в този град на Кралство Испания, а от началото на септември то вече е с ранг на Генерално консулство. 

Барселона (на испански и каталонски: Barcelona) е град в Североизточна Испания, и столица на автономната област Каталония.

С населението си от 1 611 822 жители е вторият по големина град в Испания и единадесети в Европейския съюз. Барселона е била домакин на много международни събития, сред които Международните изложения през 1888 и 1929 година и XXV-те летни Олимпийски игри през 1992 година. Песента, написана специално за събитието - "Барселона", и изпълнена от Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри, донесе още слава на града.

Барселонското летище е деветото по големина пътническо летище в Европейския съюз, като през него преминават над 27 милиона пътници всяка година.

Съществува и легенда с митологично обяснение за корените на името на града. Според нея, Херкулес се отправил заедно с аргонавтите в търсене на Златното руно, но когато преминавали близо до днешния каталонски бряг, се извила буря и разпръснала корабите. След като бурята утихнала, разбрали, че липсва деветият кораб. След дълго търсене Херкулес открил отломките от корабокруширалия BarcaNona (девети кораб) край днешния хълм Монтжуик. Местността била толкова гостоприемна, че екипажът решил с помощта на бога на търговията и изкуствата Хермес да основе на това място град с името Барканона.

Barcelona Card ви дава отлична възможност да получите намаление за входа на много забележителности, безплатен вход за други места, също така имате възможност да пътувате безплатно с градския транспорт, да използвате транспорт до летището.

Барселона има средиземноморски климат, с мека, влажна зима и топло, сухо лято. Градът се намира на източния бряг на Иберийския полуостров, така че западните атлантически ветрове често пристигат тук с ниска влажност и без дъжд. Разположен в близост до Атлантическия океан, географска ширина и релеф са причините, поради които лятото в Барселона не е толкова сухо, както в повечето други места по Средиземноморието. Най-сухи месеци са юли, февруари, март и юни.

От гледна точка на температурите, декември, януари и февруари са най-студените месеци, със средни стойности от 9°C на летището и над 10°С в града.

Историята на Барселона може да се види из целия град. Най-старите райони са разположени в близост до морето.

Бари готик (Barri Gòtic - "готическият квартал" на каталонски) е в центъра на стария град на Барселона. Много от сградите, датират от Средновековието, а някои още от римското управление на Барселона. Архитектурата на каталонския модернизъм (често позната като ар нуво в останалата част от Европа), е разработена между 1885 и 1950 г. и оставя важно наследство в града. Голяма част от тези сгради са част и от световното културно наследство.

Особено забележителна е работата на архитекта Антони Гауди, което може да се види из целия град. Неговата най-известна работа е огромната, но все още незавършена църква "Саграда фамилия", която е в процес на изграждане от 1882 г., и все още се финансира от частни дарения. Гауди е бил толкова обзет от идеята за построяването на храма, че към края на живота си живее в малка пристройка към него. За 35-те години до края на живота му (1926 г.) е построена само една от кулите, като в следващите години ученици на Гауди успяват да довършат и другите три кули. Оттогава до ден днешен строежът се издържа изцяло от дарения и все още не е завършен. Прогнозите са, че с последните, по-бързи темпове, има вероятност църквата да бъде завършен изцяло към 2032 година.

В Барселона има много паркове. Най-известните са паркът "Гюел", проектиран от самия Антони Гауди, в квартал Грасия, паркът "Монтжуик", разположен на хълма Монтжуик, и парк "Сиудадела", намиращ се в центъра на града, в който са разположени парламентът на Каталония и Зоологическата градина.

Паркът на Диагонал Мар е проектиран от Енрик Миралес, а паркът "Форум" беше домакин на световния форум на културата през 2004 година. Близо до Колсерола, на север от града, се намират централният парк "Ноу Барис", един от най-големите в Барселона, и паркът "Лабиринт на Хорта", където храстите са засадени и почиствани, така че да се създаде лабиринт, където малки и големи да прекарват разходките си забавлявайки се.

Други по-малки паркове са "Индустриал" в района на Сантс, паркът "Клот" в близост до Пласа де лас Глориас и парк "Туро" в непосредствена близост до площад "Франсес Масиа".

Барселона е необятен и чаровен град и няколко дни едва ли ще ви стигнат да го обиколите, но времето в Каталония позволява той да бъде преоткриван във всеки сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във