Банкеръ Daily

До крайния срок остават дни

Барние: Не знам изхода от преговорите с Лондон

Честно казано, не знам какъв ще бъде изходът от търговските преговори с Великобритания, заяви днес пред Европейския парламент главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Той отбеляза, че до крайния срок за постигането на решение остават броени дни, но все още не са преодолени различията, особено по отношение на конкуренцията и риболова. Всеки трябва да направи усилие за постигането на отстъпки, добави Барние. По неговите думи съществува много ограничена възможност за договореност.

Барние посочи, че през юни ЕС е предложил удължаване на срока за преговорите, но това е било отхвърлено от британската страна. Най-трудните въпроси останаха за решаване в последните часове до крайния срок. Ако Лондон реши да ограничи достъпа на европейците до британските води, ЕС ще се наложи да ограничи вноса на рибни стоки от Обединеното кралство. Желаем да постигнем споразумение, но не на всяка цена, добави главният преговарящ.

Главният преговарящ с Обединеното кралство Мишел Барние заяви пред Европейския парламент, че ЕС ще ограничи достъпа на британските рибни продукти до Общия пазар, ако Лондон отреже достъпа на рибарите от ЕС до своите води, предаде БНР.

„Ако Обединеното кралство поиска, след един период на настройване, който да вдъхва доверие и да е достатъчен, да отреже достъпа до водите си за европейските рибари в някакъв момент, ЕС също би трябвало да има суверенното право на реакция и компенсация, като пренастрои условията за достъп до пазара си за британските продукти и най-вече за рибните. Именно тук се корени една от големите трудности на преговорите в момента по риболова, който е част от икономическото ни партньорство“.

Късно снощи от Комисията съобщиха, че рибарството остава сериозна точка на разногласие в преговорите между двете страни. 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във