Банкеръ Daily

Свят

Барние: Не може Лондон да сключи отделно споразумение с Дъблин за границата

Предпазният механизъм за ирландската граница не може да е ограничен във времето, заяви главният преговарящ на Европейския съюз за Брекiит Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

В интервю за германско радио Барние посочи, че не е възможно Лондон да постигне отделно двустранно споразумение с Дъблин по въпроса за границата, тъй като границата на Ирландия с Великобритания ще се превърне в граница на Европейския съюз и на вътрешния пазар.

"Споразумението за предпазен механизъм има за цел да увери ирландците, че няма да има твърда граница. Припомнете си, че не става дума само за Ирландия - всяка стока, която влезе през границата, влиза в общия пазар. Това засяга Германия, Франция, Полша", изтъкна Барние.

Работната група на Европейския парламент по преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС разпространи становище, според което евродепутатите няма да одобрят постигнатото с Лондон споразумение, ако то не съдържа предвидената предпазна мярка за ирландската граница.

ЕП ще обсъди въпроса на заседанието си следващата седмица. Работната група очаква в следващите дни Лондон да представи работещи предложения за изход от задънената улица, след като британският парламент отхвърли постигнатото споразумение. Предпазната мярка, както и цялото споразумение, не подлежат на предоговаряне, се добавя в становището.

За да може Великобритания да напусне ЕС с уредени правила, постигнатото споразумение трябва да бъде утвърдено от парламента в Лондон и от ЕП. Британският парламент вече отхвърли договора, а ЕС поясни, че предоговаряне не може да се очаква. В днешното становище на работната група се посочва, че макар оттеглянето на Великобритания без правила да не е от полза за никого, подготовката за подобно развитие следва да бъде ускорена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във