Банкеръ Daily

Свят

Барние: Лондон няма да получи преходен период, ако не приеме сделката за Брексит

Европейският съюз няма да предоговаря сделката за развода с Великобритания, ако Брексит отново бъде отложен, каза главният преговарящ от ЕС Мишел Барние и добави, че Лондон няма да получи преходен период, ако не приеме сделката, предаде Ройтерс.

"По време на това удължаване няма да има предоговаряне на споразумението", каза Барние, участвайки в дебат, организиран от мозъчен тръст. "Няма да има преговори за бъдещи отношения. Не можем да преговаряме с държава членка за бъдещи отношения - няма законово право да го правим." "Ако няма сделка, няма и преходен период", добави Барние.

Той каза, че единственият вариант Великобритания да напусне ЕС по организиран начин, е да приеме сделката, договорена от министър-председателката Тереза Мей.

"Това е единствената възможна сделка за организиране на напускането по регулиран начин", каза Барние.

През последните дни стана по-вероятно Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, каза днес главният преговарящ от ЕС Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

"През последните дни сценарий за напускане без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем", каза Барние и добави, че ЕС е готов да приеме Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС или да установи отношения, сходни с тези, които общността има с Норвегия.

Барние говори на събитие в Брюксел, след като британския парламент отхвърли алтернативи на сделката на министър-председателката Тереза Мей. Главният преговарящ каза, че сега Великобритания има три възможности преди датата за напускане 12 април - да посочи пътя, по който ще върви напред, или да посочи план. Все още може да приеме и блокираната сделка, договорена от Мей, добави Барние и за пореден път повтори, че това е единственият начин Великобритания да напусне блока по организиран начин. Другите възможности са разрушително напускане без сделка или дълго отлагане напускането. Барние изтъкна също, че британският парламент трябва да поеме отговорността за тези варианти.

Барние припомни, че евентуално дълго отлагане на Брексит ще повлече след себе си организиране на избори за Европарламент и в Обединеното кралство през май и това Лондон да определи свои представители в новата Европейска комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във