Банкеръ Daily

Свят

Барние: Исканията на Джонсън за промяна на сделката за Брексит са неприемливи

Исканията за промяна на споразумението за Брексит, формулирани днес от новия британски премиер Борис Джонсън, са неприемливи и ЕС трябва да се подготви за излизане без сделка на Обединеното кралство от съюза. Това предупреждение отправи днес преговарящият на ЕС за Брекзит Мишел Барние, предаде Франс прес.

Борис Джонсън поиска днес от ЕС да преосмисли позицията си за отказ от предоговаряне на сделката за Брексит и анулиране от нея на клаузата за ирландския предпазния механизъм.

"Това очевидно е неприемливо и не е в пълномощията на Европейския съвет", казва Барние в имейл, адресиран до представителите на останалите 27 страни членки на ЕС.

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви днес, че само от Лондон зависи дали ще излезе от ЕС без сделка и добави, че се надява британският премиер Борис Джонсън да не вземе подобно решение, предаде Ройтерс.

"Излизането без сделка е британска заплаха", каза Варадкар след последното съвещание на ирландското правителство преди лятната ваканция.

"Надявам се новият британски премиер да не е избрал излизане без сделка, но това ще зависи от тях", заключи той.

Варадкар каза, че не възнамерява да говори с Джонсън по телефона, а очаква да се срещне с него лично.

Правителствените лидери на Шотландия и Уелс призоваха днес новия консервативен британски премиер Борис Джонсън "незабавно да изключи Брексит без сделка", за избягване на "катастрофалните последици" за двете британски области, предаде ДПА.

В съвместно писмо до Джонсън шотландският първи министър Никола Стърджън и уелският й колега Марк Дрейкфорд призоваха също за втори референдум за Брексит.

"Би било безотговорно за британското правителство да планира хаотично напускане без сделка и ви призоваваме да отхвърлите ясно и недвусмислено тази възможност колкото се може по-скоро", заявяват Стърджън, която е водач и на Шотландската национална партия, и Дрейкфорд, оглавяващ Лейбъристката партия на Уелс.

Те изразиха готовност да агитират Великобритания да остане в Европейския съюз, ако бъде произведен повторен референдум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във