Банкеръ Daily

Свят

Бари - очарование, елегантност и нестандартна дестинация в Южна Италия

Пристанището на Бари е сред най-важните за Италия, свързващо я с портовете, разположение край Адриатическо и Йонийско море.

На днешния ден град Бари (на италиански: Bari) отбелязва своя празник. Пристанищният град на Йонийско море е столица на региона Пулия, точно на тока на Ботуша. Ба̀ри е административен център на едноименна провинция.

Пристанището на Бари е сред най-важните за Италия, свързващо я с портовете, разположение край Адриатическо и Йонийско море. Населението на града е над 323 000 жители.

Град Бари стана известен и около строителството на Трансадриатическия газопровод (ТАР). Той се реализира от международен консорциум, в който италианската компания Snam притежава 20 процента. Газопроводът трябва да започне да доставя природен газ от Азербайджан в Италия до 2020 година. Друга италианска компания - Saipem, се очаква да построи микротунел за транспортиране на газа през Адриатическо море. Проектът ще акостира в градчето Мелендуньоo, в областта Пулия. Местното население обаче твърдо се противопоставя на изграждането на газопровода по това трасе, което ще засегне част от маслиновите насаждения.

Това пък постави на изпитание управляващата коалиция в Италия. Трансадриатическият газопровод днес е "безполезно" начинание, имайки предвид спада на потреблението в Италия и ще бъде "преразгледан", обяви през юни миналата година пред Ройтерс италианският министър на околната среда Серджо Коста. Това е заложено и в програмното споразумение за съставяне на правителството "Движение 5 звезди - Лигата". Макар че работата по газопровода продължава.

Бари е разделен на четири части - стар град, модерен град (място за пазаруване) и две модерни пристанища. Бари е известен с базиликата си „Св. Николай“, в чиято крипта се намират мощите на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола. Той е бил епископ на град Мира в област Ликия (Мала Азия). Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на децата, моряците, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците. Базиликата се намира на площад в Стария Бари. Внушителното здание е на почти 1000 години и блести на слънце със златния си купол.

Сред другите забележителности е катедралата на Бари - Cathedral of St. Sabinus, пример за римската архитектура в Апулия. А сградата на операта - Петруцели (Teatro Petruzzelli), е една от най-величествените в Италия и се нарежда след тези в Милано и Неапол. Тя е поръчана от братята търговци Петруцели и е завършена през 1903 година. Освен за опера и балет, сградата се ползва и за големи концерти - сред световните звезди, изнасяли концерти в нея, са Франк Синатра, Лайза Минели и Лучано Павароти.

Интересни са още руската църква (построена от поклонници отишли в Бари са посетят мощите в базиликата Св. Никола), стария град Бари (там кипи невероятен нощен живот поради многото заведения), а също и ботаническата университетска градина.

Град Бари е идеалната изходна точка за пътуване и опознаване на регионите Пулия и Базиликата с техните традиционни градчета, като Матера, Алберобело, Мартина Франка, Лече, Остуни и други. От пристанището пък тръгват фериботи за Гърция, Албания и Хърватия.

Бари е вторият по значение икономически център в Южна Италия след Неапол, който пък е разположен живописно край Неаполския залив, на западния бряг на Тиренско море (от другата страна на Ботуша). Бари си е извоювал този престиж въпреки че няма големи промишлени предприятия. В основата на икономиката на Бари са търговията, транспортът и туризмът. Регионът Пулия е най-големият производител на селскостопански стоки в Италия (основно зехтин и вино). Тук се отглеждат милиони маслинови дръвчета и големи лозиви масиви. Добре развита в Бари е и риболовната индустрия.

В града има и голямо международно летище, носещо името на папа Йоан Павел ІІ - "Карол Войтила".

Пулия (Апулия) (на италиански: Puglia; на тарантски диалект: Pugghie; на неаполитански: Pùglia; на латински: Apulia) е административен регион в Югоизточна Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във