Банкеръ Daily

Свят

Банки са налели 1.7 трлн. долара във фирми, замърсяващи околната среда 

Банките не са се включили в борбата срещу глобалните замърсители на природата с пластмасови продукти и са осигурили финансиране в размер на 1.7 трлн. долара на компании за опаковки, дребни търговци и свързани бизнеси. Това става ясно от публикувания на 7 януари доклад на Portfolio.earth - група, следяща влиянието на финансовия сектор върху околната среда. В обзора се подчертава, че кредиторите не са наравили задълбочени анализи на риска на фирмите за опаковане с пластмасовите замърсители, нито са отпуснали пари за политики, които намаляват тези продукти и насърчават рециклирането на отпадъчните пластики. Финансовият период, обхванат в проучването на Portfolio.earth, е от януари 2015-а до септември 2019-а. Заклчението: "банките в момента не поемат никаква отговорност да разберат, оценят или намалят влиянието на отпусканите от тях заеми на веригите, работещи с пластмаси". 

Близо 11 млн. тона синтетични материали се изхврлят в океаните всяка година, което нанася необратими поражения на условията на живот на обитателите им. Годишният приток на пластмаси в световния океан е напът да се утрои през следващите 20 години, което може да добави по 55 кг. пластмасови отпадъци на всеки метър от крайбрежната ивица на планетата ни.  

Около 265 банки са отпуснали заеми и предоставили гаранции на 40 компании от "пластмасовия" бранш, включително на бизнеси с полимери и опаковки за еднократна употреба, твърди Portfolio.earth. "Бенк ъф Америка", "Ситигруп" и "Джей Пи Моргън Чейз" са сред водещите финансисти на замърсителите. 

"Банките трябва да ограничат приноса си в замърсяването на дивата природа по няколко начина: примерно, като приведат кредитните си портфейли в хамония с обществената политика за намаление на употребата на пластмаси, за многократната им употреба и рециклиране и за спиране на финансирането на нови заводи, използващи необработени материали за производство на синтетични опаковки за еднократна употреба", посочва Робин Смейл - директор на Vivid Economics - одитор на анализа на Portfolio.earth.

Portfolio.earth е колектив от индивиди - екоексперти, изследователи и специалисти от различни области, които разследват ролята на финансовия сектор в унищожаването на околната среда. Групата оповести през октомври 2020-а, че 50-е най-големи световни банки финансират сектори с най-голям принос към нарушаването на биоравновесието в света.

По последния си доклад Portfolio.earth е работил съвместно с холандската организация с идеална цел Rrofundo, която анализира влиянието на бизнеса и на финансите върху опзването на околната среда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във