Банкеръ Daily

Свят

Банки разследват връзките си с робството

Паметник на робството в Амстердам

Централната банка на Нидерландия (DNB) ще направи задълбочен исторически преглед на връзките на нейни ръководители с робството. Институцията ще поръча на независима страна да проведе изследването, потвърди банков говорител в новинарската платформа NU.nl.

Съобщението се появява във връзка със статия по темата, публикувана на 10 юли в холандския седмичник VN. Журналистическото разследване се основава отчасти на списък от заеми, отпуснати преди 1863-а (когато страната  премахва робството) от холандски кредитори, между които и DNB, на плантации, обработвани от роби. Според статията, трима директори на DNB са били включени сред получателите на пакети от компенсации, предлагани от холандското правителство на бивши робовладелци - по около 300 гулдена на освободен роб, които се равняват на 7 хил. евро в наше време. 

Проучването ще наблегне на първите години от почти 200-годишната история на банката и на ролята на един от финансовите й донори - Йохана Борски (1764-1846-а), инвестирала част от огромното си лично състояние в плантации в Суринам и на други места на Карибите, съобщи DNB. След приключване на разследването ще бъдат предпиети следващите стъпки.

Инициативата на Централната банка на Нидерландия е вдъхновена от сходни действия на "Бенк ъф Инглънд". След като през миналия месец 325-годишната британска институция получи официалните резултати от проверката, тя се извини официално и обеща да свали портретите на бившите си главни мениджъри, свързани с търговията на роби. За целта се преглежда банковата колекция, за да не пропусне нито едно лице с каквото и да било участие в позорните деяния.   

В чест на преразглеждането на историята и осъждането на робството ще се роди и един нов холандски паметник. Като акт на признание и разкаяние за участието на страната в търговията с роби местните власти на Утрехт решиха да построят монумент в памет на жертвите на този мрачен период. Паметници, посветени на премахването на робството, има в Ротердам, в Хага и в Амстердам.  

Монументът в Утрехт ще бъде открит на 1 юли 2023-а когато ще се честват 150 години от официаната отмяна на робството в Суринам. В интерес на истината, робите там получават пълна свобода през 1873-а, след изтичането на задължителния десетгодишен преходен период, през който те трябвало да работят на плантациите срещу мизерно заплащане и при строг надзорнически режим. 

Паметникът в Утрехт трябва да е недвусмислено признание за ужасното зло, което робството е донесло през вековете и което е оставило отпечатък и до наши дни, съобщи местната управа на Утрехт. 

Неотдавна премиерът на Нидерландия Марк Рюте отказа да се извини официално за връзките на страната си с тези деяния и каза, че ще проучи възможностите да обяви 2023-а за възпоменателна година на жертвите.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във