Банкеръ Daily

Свят

Банкер, споменат в делото срещу най-богатата африканка, намерен мъртъв

Нуну Рибейру да Куня

Португалски банкер, който според прокуратурата в Ангола е замесен в далаверите за милиони на най-богатата жена в Африка Изабел душ Сантуш, е намерен мъртъв в Лисабон. (Цялата история подробно е проследена в новия брой на в. Банкеръ" под заглавие ""Луандалийкс" или как най-богатата африканка измами Ангола")

Тялото на директора на португалската банка Eurobic - Нуну Рибейру да Куня - е открито в гаража на дома му в сряда (22 януари) вечерта. Според португалската полиция „всичко говори, че става дума за самоубийство“.

Рибейру да Куня бе един от четиримата португалски граждани, чието име бе обявено при повдигането на обвинение в пране на пари срещу Изабел душ Сантуш. Според обвинението тя незаконно е присвоявала държавни средства чрез анголската държавна петролна компания „Сонангол“, чийто борд председателствала в периода 2016-2017 година.

Да Куня е бил директор „Частно банкиране“ в Eurobic - частната португалска кредитна институция, в която Душ Сантуш е най-големия акционер и държи 42.5% от акциите. Банката обслужвала сметки на „Сонангол“.

Любопитна подробност е, че в началото на годината португалските медии разпространиха информация, че на 7 януари Рибейру да Куня направил опит да се самоубие - той бил намерен във вилата си в южната част на Португалия в безпомощно състояние, с рани по китките и корема. Пред разпитващите го полицаи споделил, че е в депресия.

За първи път неговата Eurobic влиза в полезрението на португалските разследващи органи заради съмнителни сделки с офшорки през 2015 година.

На 22 януари, четири дни след публикуването на изтеклите документи около аферите на Изабел душ Сантуш, от Eurobic обявиха, че тя продава своя дял. Продажбата „вече е започнала и има заявени интереси, което гарантира приключването на сделката в съвсем скоро време“, гласи официалното съобщение на банката. Междувременно от Португалската комисия за финансов надзор обявиха, че са изискали документи за проверка и на други две компании, свързани с Изабел душ Сантуш - петролната фирма „Галп“ и телекомуникационния оператор „Нос“.

Припомняме, че преди дни Международният консорциум на разследващите журналисти разкри механизмите, по които Изабел душ Сантуш е натрупвала богатството си в размер на 2 млрд. долара. Според изтекли 715 000 документа, следвайки идентични схеми, тя използвала позицията си в „Сонангол“, за да отклони стотици милиони долари държавни средства.

Изтеклите документи - имейли, договори, одити и сметки, са получени през защитена платформа за подаване на сигнали за нарушения и корупция в Африка, след което са споделени с разследващите журналисти. Душ Сантуш е назначена в управлението на „Сонангол“ по време на управлението на баща си Жозе Едуарду душ Сантуш, който управлява Ангола в продължение на 38 години и се оттегли през 2017 година. Следващият президент - Жоао Лоренцо - бе посочен от бащата Жозе Едуарду душ Сантуш, но въпреки това, скоро след като встъпи в длъжност, отстрани от високи постове всички роднини на благодетеля си и замрази активите на дъщеря му и съпруга й - колекционерът на картини –Синдика Доколо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във