Банкеръ Daily

Свят

Бан Ки-мун: Пет държави "държат ключа" за Сирия

Пет държави „държат ключа" за намиране на политическо решение за Сирия - Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Иран. Това заяви Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в словото си при откриването на сесия на Генералната Асамблея на ООН.

Бан Ки-мун заяви, че сирийският конфликт се задвижва от регионални сили и съперничества. Бан Ки-Мун е убеден, че няма военно решение на този конфликт.

За пръв път шефът на ООН призова ситуацията в Сирия да бъде отнесена към Международния наказателен съд.

В словото си към лидерите на 193-те страни-членки на ООН, Бан Ки-мун заяви: „Невинни сирийци плащат цената за много варелни бомби и тероризъм" и зверските престъпления не трябва да останат безнаказани".

Бан Ки-мун предупреди, че ресурсите, с които може да се отговори на тези кризи, са опасно малко. „Световната хуманитарна система не е повредена, тя е разорена", заяви той. ООН разполага само с половината от това, което е нужно, за да помогне на хората в Ирак, Южен Судан и Йемен, и само една трета от това, което е нужно за Сирия.

Шефът на ООН призова светът да се обедини срещу крещящата бруталност на екстремистки групи, включително „Ислямска държава". Той обвини "задочната битка на другите" за задвижване на конфликта в Сирия и предупреди за опасното отклонение от решаването на израелско-палестинския конфликт, заявявайки, че е от особено значение за международната общност да окаже натиск върху двете страни да се включат отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във