Банкеръ Daily

Свят

Балтийските страни се страхуват от военен конфликт на беларуската граница

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в четвъртък, че е постигнал споразумение с Русия за наблюдение на границата с Полша, балтийските държави и Украйна - западните граници на Съюзната държава.

Балтийските страни-членки на Европейския съюз се опасяват за възможна военна ескалация на границата с Беларус. Те изразиха пълната си подкрепа за Полша в конфликта, съобщава  ДПА.

Министрите на отбраната на балтийските страни предупреждават в съвместна декларация, разпространена в четвъртък, че струпванията на мигранти, които ЕС смята, че са умишлено създадени от Минск, застрашават голям сектор от източния фланг на Съюза и биха могли дори да разпалят военен конфликт.

"Големи групи от хора са събирани и прехвърляни в граничната зона, където след това са принуждавани да пресичат границата нелегално. Това увеличава вероятността от провокации и сериозни инциденти, които биха могли също така да се разпрострат върху военната сфера", се казва в изявлението на министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва Кале Лаанет, Артис Пабрикс и Арвидас Анушаускас. Те осъждат "умишлената ескалация на настоящата хибридна атака на беларуския режим".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в четвъртък, че е постигнал споразумение с Русия за наблюдение на границата с Полша, балтийските държави и Украйна - западните граници на Съюзната държава.

"Както се договорихме, границите с балтийските държави, Полша и Украйна трябва да бъдат наблюдавани от руски и беларуски военнослужещи", каза Лукашенко на съвещание на правителството. Договорихме се за това с руснаците. Няма шега. Ситуацията там е сериозна. Най-важното е, че те спряха да изпълняват споразуменията. Ние не знаем какво искат те, продължи той. Според него "руснаците и беларусите заедно трябва да контролират тази ситуация". Той напомни, че в Беларус бяха изпратени руски стратегически бомбардировачи.
"Трябва непрекъснато да следим ситуацията на границата. Нека викат, нека протестират. Да, това са бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие. Но ние нямаме друг избор. Трябва да виждаме какво се случва отвъд границите ни", коментира той.

Министерството на отбраната на Беларус съобщи в четвъртък, че два руски стратегически бомбардировача Ту-160 са изпълнили редица учебни мисии във въздушното пространство на републиката, включително симулиране на бомбардировка на авиополигон. Освен това ведомството разпространи изявление, в което обръща внимание на неадекватното според него поведение на Полша, която поради кризата с мигрантите е разположила 15 000 войници на границата, както и бронирана техника и средства за противовъздушна отбрана.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във