Банкеръ Daily

Свят

Балканските държави продължават да трупат оръжие...

Най-големият хит на Турция са  бойните дронове на компанията Baykar, които бяха използвани миналата година от азербайджанската армия във войната срещу Армения в Нагорни Карабах.

Съседите ни – Румъния, Сърбия, Турция и Гърция, се въоръжават активно и не жалят средства. Дали заради новите геополитически обстоятелства и увеличаването на конфликтите в целия свят, дали заради опасността от нова мощна мигрантска вълна от Афганистан или заради методично налаганите внушения, че "вече всеки играе сам за себе си“, балканските страни също продължават да трупат оръжие "за черни дни".

 

Румъния купува 32 самолета F-16

През седмицата бе съобщено, че министерството на отбраната на Румъния е поискало от парламента да одобри закупуването на 32 употребявани самолети F-16 от Норвегия и отбранително оборудване от правителството на Съединените щати. През последните пет години страната купи от Португалия 17 самолета F-16, с които замени остарелите си MИГ- 21. Според отбранителния план на Букурещ армията трябва да добави към въоръжението си поне още две ескадрили.

Министерството на отбраната заяви, че 32-та самолета F-16 ще струват около 354 милиона евро, докато логистичната поддръжка и оборудването, което ще получат от САЩ, ще струват 100 милиона евро. Важно е да се подчертае, че румънското правителство отделя малко повече от 2% от своя БВП за бюджета за отбрана – около 4.5 милиарда евро. А плановете са една четвърт от бюджета да бъде използвана за придобиване на ново оборудване.

Сърбия е най-големият вносител на руски оръжия

Сърбия също действа активно в същата посока. Президентът Александър Вучич се похвали миналия уикенд, че са направени „внушителни“ покупки на въоръжение за сръбската армия.

"Ситуацията  със сигурността се усложнява в световен и регионален план, а това е показателно, че Сърбия ще трябва да подобри своите отбранителни способности“, посочи Вучич след среща с военните командири в Ниш по време на която беше представен план за въоръжение за периода 2022-2027 г. Според плана към годишния военен бюджет ще трябва да бъдат добавени още поне 500 милиона евро, а страната ще се нуждае от по още  5000 войници всяка година.

На 2 декември  пък руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин се договориха на среща в Москва да разширят и засилят военното сътрудничество между двете страни. Вулин обяви, че Белград вече е купил от новите руски противотанкови ракетни комплекси „Панцир“. Малко по-рано пък сръбският президент обяви, че властите на страната очакват доставка на преносими противотанкови ракети „Корнет“ от Русия до края на тази година.

Сърбия е най-големият вносител на руски оръжия и военна техника в Европа. Само през последните няколко години Москва е доставила на Белград 30 модернизирани танка (Т-72МС), 30 бронирани машини (БРДМ-2), 7 хеликоптера (Ми-17 и Ми-35) и 6 изтребителя (МИГ-29).

Разцвет на военната промишленост в Турция

Турция безспорно е лидер по внос на оръжия и развитие са военната промишленост в региона.  През октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви, че правителството му е в процес на преговори със САЩ за закупуване на 40 изтребители F-16, както и близо 80 комплекта за модернизация на наличните си бойни самолети на стойност 6 милиарда долара. Сделката за тези самолети трябва да бъде в замяна на инвестиции от страна на Анкара в програмата F-35.

През 2019 г. Турция бе изключена от програмата за придобиване на F-35, след като закупи от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400. В началото на месеца Ердоган се срещна с руския си колега Путин, с когото обсъди евентуално закупуване на втора партида С-400.

Според световни анализатори турската оръжейна промишленост преживява истински разцвет през последните години. Най-големият й хит са  бойните дронове на компанията Baykar, които бяха използвани миналата година от  азербайджанската армия във войната срещу Армения в Нагорни Карабах. Полша, Украйна, Катар и Тунис също са сред редовните клиенти на турската компания.

По данни на Сдружението на турските износители  само през първите 6 месеца на тази година Турция е изнесла оръжейна продукция за 169 страни. На първо място са САЩ, следвани от Азербайджан, Обединените Арабски Емирства, Германия и Бангладеш.

Гърция сключи ключов военен пакт с Франция 

Въпреки че е далеч от размаха на Турция, Гърция също предприе важни стъпки за отбраната си. През октомври  Атина и Париж oбявиxa, чe ca cĸлючили ключово споразумение в oблacттa нa oтбpaнaтa. Oчaĸвa ce Гъpция да купи фpeнcĸи вoeнни ĸopaби нa cтoйнocт нaй-мaлĸo 3 милиapдa eвpo.

Съгласно споразумението пък Франция се ангажира да предостави незабавна военна помощ на Гърция - и обратно - в случай на нападение от трета страна, дори ако тази страна е в един от техните съюзи - като например Турция, която е член на НАТО.

Гръцкото правителство вече е поръчало 24 бойни самолета "Рафал" от френския самолетостроител Dassault Aviation, 12 от които използвани.

България строи нови модулни патрулни кораби

България трудно може да се похвали с толкова крупни военни поръчки, но трябва да се отбележи, че през годината имаше напредък. В началото на декември беше обявено, че започва строителството на първия от двата нови модулни патрулни кораби за Военноморските сили в завода край Варна. Според българските военни това е началото на необратим процес на модернизация на армията. По договор първият кораб трябва да бъде спуснат на вода до края на 2025 година.

През май САЩ съобщиха, че пpoизвoдcтвoтo нa "българските" изтребители e зaпoчнaлo. Cпopeд дoгoвopa първите шест изтребителя ще бъдат доставени през 2024 г., а цялата поръчка ще бъде изпълнена най-късно до 2027 година.

Πpeз 2019 г. плaтихме 2.1 млpд. лв. зa caмoлeтитe и започна да пoдгoтвя и инфpacтpyĸтypaтa нa лeтищe „Гpaф Игнaтиeвo“, зa дa oтгoвopи нa нoвитe изтpeбитeли. Цeнaтa зa модернизацията  e мaлĸo нaд 300 млн. лева.

В крайна сметка явно се оказва, че в колкото и военни пакта да участваме, колкото и да сме дипломатични и миролюбиви, ако  искаме сигурност, трябва да сме добре въоръжени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във