Банкеръ Daily

Свят

Балканските бойци в "Ислямска държава" са над 1200

Общият брой на бойците от така наречената "Ислямска държава", които по произход са от Западните Балкани, надхвърля 1200 души, по преценка на службите за сигурност в Босна и Херцеговина, съобщава порталът банялука.нет, цитиран от БТА.

Най-много са бойците от Косово - 403, следва Босна и Херцеговина с 350, Албания със 180 до 200 и Северна Македония със 156 бойци, пише порталът.

"Какво означава завръщането на тези терористи на Балканите, какво ще означава и какъв е действителният проблем ще стане ясно много скоро, след като завърналите се излежат символичните си наказания за участие в борбата на "Ислямска държава" и "Ал Каида" в Сирия и Ирак", пише в документацията.

Проблем за местното правосъдие е, че няма конкретни доказателства, че завърналите се са извършвали престъпления и са участвали в разстрели, убийства и обезглавяване на пленници. Службите за сигурност предупреждават, че за сравнително кратък срок те юридически ще бъдат свободни граждани, които със сигурност няма да се отрекат от радикалната си религиозна и терористична идеология.

Освен това в документацията се посочва и че Западните Балкани имат проблем, свързан с икономическото инфилтриране на Турция и Катар в Албания, Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина, което означава инфилтриране в полза на идеологията, свързана с Мюсюлманско братство.

Това индоктриниране се извършва от различни ислямски неправителствени организации, които имат за цел ислямът да стане доминиращ на Балканите и които със сигурност ще осъществят контакт със завърналите се от Сирия и Ирак и ще продължат да работят с тях като хуманитарни организации, пише в документацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във