Банкеръ Daily

Доклад на Държавния департамент на САЩ:

Балканите са застрашени от тероризъм

Арест на заподозрян в тероризъм в Босна

Светът, Европа и Балканите продължават да бъдат застрашени от тероризъм, посочва в последния си годишен доклад Държавният департамент на САЩ, предаде Танюг.

Що се отнася до Западните Балкани, буди загриженост транснационалният тероризъм в региона, който се намира на историческия транзитен път между Близкия изток и Западна Европа, така наречения балкански маршрут, по който се върши трафик на оръжие, наркотици и хора, се казва в доклада.

Сръбските власти се опасяват, че международни терористи може да пребивават в Сърбия или да преминават през нейна територия, и правителството продължава сътрудничеството и размяната на информация със съседните държави за повишаване на сигурността на границата, отбелязва Държавният департамент.

Заплахата от ислямски екстремисти в Косово през миналата година е нараснала, отчасти подкрепяна финансово от чуждестранни организации, които проповядват екстремистка идеология, и от терористични групи, които активно използват социалните мрежи за пропаганда и вербуване на последователи. В доклада е посочено още, че 315 косовски граждани са заминали да се бият на страната на "Ислямска държава" или Фронта Ан Нусра, а 58 от тях са убити.

В частта за Босна и Херцеговина се изтъква, че местните власти са увеличили усилията за борба с тероризма, но радикалната ислямистка идеология и регионалните националистически екстремистки групи все още са потенциални източници на тероризъм в тази страна.

Държавният департамент констатира, че според властите в Македония в страната още има членове и симпатизанти на "Ислямска държава", и припомня, че през 2016 г. Македония организира значителни антитерористични операции, една от които беше в координация с властите в Албания и Косово и доведе до ареста на 23 души в трите страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във