Банкеръ Daily

Свят

Байдън: Зелената икономика ще създаде 30 млн. работни места

Президентът на САЩ Джо Байдън

Глобалният преход към въглеродно неутрална икономика може да създаде 30 милиона нови работни места в целия свят, заяви президентът на САЩ Джо Байдън във вторник по време на речта си на срещата върха на ООН за изменението на климата в Глазгоу. 

„Глобалният преход към въглеродно-неутрална икономика се основава на 30 милиона нови работни места до 2030 г. Трансформациите в икономиката във връзка с усилията за предотвратяване на изменението на климата представляват отлична възможност за създаване  и развитие на иновативни индустрии", каза Байдън и добави, че при изграждането на нова инфраструктура трябва да се даде приоритет на усилията за борба с изменението на климата тоест новите инфраструктурни съоръжения не трябва да допринасят за изменението на климата.

Той разкри своя план за спиране на глобалното обезлесяване и възстановяване на "поне още 200 милиона хектара гори и други екосистеми до 2030 г.". Той обеща да работи с Конгреса за осигуряване на до 9 милиарда долара американско финансиране до 2030 г., "за да опазим и възстановим нашите гори и да мобилизираме още милиарди от нашите партньори".

Той посочи ключовото значение на прозрачността във финансовите транзакции при инвестиране в подобни проекти в развиващите се страни. Според Байдън демократичната система е една от най-добрите гаранции за ефективното изпълнение на различни инициативи.

"Ще работим за привеждане в съответствие на инвестиционните потоци в частния сектор и нашите цели за опазване на климата, включително намаляване на причинителите на обезлесяването, създаване на устойчиви вериги на доставки, преследване на по-устойчиви източници на суровини", посочи още той.

Американският лидер отбеляза, че богатите страни няма да диктуват своите условия на развиващите се страни, а ще си сътрудничат с тях. Дори ще им помогнат  да привлекат "трилиони долари" частни инвестиции, добави Байдън. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във