Банкеръ Daily

Свят

Байдън започва активна борба с расизма

Джо Байдън

Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа няколко указа за борба с расизма, съобщи  Ройтерс.

"Дойде времето да бъде сложен край на систематичния расизъм в Съединените щати, който "трови душата" на Америка. Смъртта на чернокожия Джордж Флойд, причинена от бял полицай миналия май, "се превърна в преломен момент на отношението на страната към расовата справедливост", изтъкна президентът Байдън по време на пресконференция.

Той подчерта, че расизмът е "разяждащ, деструктивен и струва скъпо" на Съединените щати.

Новият американски президент подписа указ, по силата на който федералното правителство повече няма да използва частни затвори. По време на предизборната кампания демократът привлече на своя страна чернокожите избиратели, като им обеща реформа на системата на американските затвори, където изобилстват представители на малцинствата. Указът на Байдън обаче няма да се прилага обаче за центровете за задържане на мигранти, които често са управлявани от частни оператори.

Джо Байдън подписа още три указа за борба с расизма. Един от тях се отнася до засилването на борбата с дискриминацията във връзка с намирането на жилище, вторият предвижда борба с расизма спрямо американците от азиатски произход, а третият предвижда засилването на диалога между американското правителство и индианските общности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във